Újra orosz befolyás alá kerülhet Vietnam

Az orosz-vietnami kapcsolatok már a kezdettől fogva jók voltak, hiszen Moszkva volt Hanoi legnagyobb támogatója az indokínai háborúkban és utána is igyekeztek egymással jó viszonyt ápolni. A mostani találkozón elsősorban a két ország közötti viszony javítása és kapcsolatok mélyítése került szóba, de mindenkit meglepetésként ért az orosz miniszterelnök bejelentése: “Vietnam csatlakozni fog az Eurázsiai Unióhoz”.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő április 6-án két napos látogatásra érkezett Hanoiba, ahol találkozott a vietnami külügyminiszterrel, Nguyen Tan Dunggal. A megbeszélések elsősorban a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok elmélyítéséről szóltak volna. Ugyanakkor mindjárt a közös sajtónyilatkozat elején „robbant a bomba”: Medvegyev kijelentette, hogy Vietnam hamarosan szabadkereskedelmi megállapodást köt az Eurázsiai Unióval, a megbeszélések már a „végső stádiumban vannak”. Az Eurázsiai Unió szabad kereskedelmi övezet 2014 január 1-én indult és tagja Oroszország mellett Belorusszia, Kazahsztán és Örményország is.

Vietnam lehet az első olyan nem egykori szovjet tagköztársaság, amely csatlakozik a szervezethez. Az egyezményt várhatóan júliusban írják alá. Moszkva szerint Hanoi csatlakozása hatalmas piacot jelent, nemcsak az oroszok, hanem minden tagállam számára. Vietnam  az egyik leggyorsabban fejlődő gazdasággal rendelkezik, amely bár formailag szocialista rendszer alapján áll, a gyakorlatban azonban alig korlátozott piacgazdaság.

Az orosz-vietnami kapcsolatok eddig is figyelemreméltóak voltak. Ha Hanoi valóban csatlakozna a szervezethez, akkor 2020-ra akár 10 milliárd dollárra is ugorhat az orosz-vietnami kereskedelmi volumen nagysága. Az orosz és vietnami diplomácia a találkozó során összesen 17 fejlesztési és építkezési projektről szóló szerződést írt alá. Orosz cégek (például a GAZ, KAMAZ, UAZ) gyárakat létesítenek Vietnamban ; közös fejlesztések indulnak; orosz cégek fognak kőolaj és földgázkitermelésbe a vietnami területeken; de együttműködnek a turisztikai programok; a tudomány és kultúra területén is. Azonban a legjelentősebb szerződéseket az atomenergetikában kötötték: az oroszok felszerelésekkel és uránnal látják el a Phuoc Dinhben működő, Rosatom által épített atomerőművet, miközben a vietnami atomtudósok ösztöndíjat kapnának az orosz atomenergetikai szakokon.

Ám nemcsak a gazdasági és energetikai szektorban figyelhető meg szoros együttműködés Hanoi és Moszkva között. A világ egyik legnagyobb hadikikötője Cam Ranh, amelyet 2014-re teljesen felújítottak orosz pénzen. Az orosz flotta pedig három  tengeralattjárót állomásoztat folyamatosan a kikötőben, hogy így ellensúlyozza Kína növekvő befolyását a térségben. Innen szálltak fel azok az orosz gépek is, amelyek az Amerikához tartozó Guam szigete mellett húztak el – jókora felháborodást okozva amerikai katonai körökben. . Washington nyíltan kérdőre vonta a vietnami vezetést, hogy ilyen nem engedhető meg az egyre inkább javuló amerikai-vietnami kapcsolatokban, de Hanoi szerint ők “független külpolitikát folytatnak és nem tartoznak semmiféle elszámolással az amerikaiknak.”

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez