Egyiptom és Oroszország közösen hadgyakorlatozik a Földközi-tengeren

Nem sokkal a kínai-orosz haditengerészeti hadgyakorlat után Moszkva Kairóval is tart most egy hasonló eseményt a Földközi-tenger keleti részén. Ilyen hadgyakorlatra a két ország között ötven éve nem volt példa.

Ezen a héten „Barátság-hídja 2015” nevű katonai hadgyakorlat vette kezdetét a Kelet-Mediterráneumban, egyiptomi és orosz hadihajók részvételével. „Ez az egyik legerősebb és legnagyobb gyakorlat Oroszország és Egyiptom között” – nyilatkozta az egyiptomi sajtónak Mohamed Samir, az egyiptomi hadsereg szóvivője. Rámutatott arra, hogy a gyakorlatot „hosszas előkészülődés és egyeztetés” előzte meg, ami megmutatja a világnak Kairó és Moszkva fokozatosan javuló viszonyát. Az orosz hadvezetés szerint pedig ez a közös akció csak tovább erősíti a régió biztonságát és megmutatja, hogy Oroszország szintén jelentős tényező a Közel-Keleten. Pár pár héttel ezelőtt  kínai-orosz haditengerészeti hadgyakorlat zajlott szinte ugyanott, ahol most.

A hadgyakorlat nyolc napig fog tartani. Éleslőszerrel hajtanak végre olyan akciókat,mint a közös tervezés,  koordináció és kölcsönös támogatás. Az orosz oldalról a Moszkva nevű rakétacirkáló, a Szamum, a Ladni, az Aleksander  Sabalin, Ivan Bubnov  valamint az MB-31 vontatóhajó vesz részt az eseményen. Egyiptom pedig a Taba és Dumiat nevű fregattokat, néhány őrnaszádot és F-16-os vadászgépet küldött a gyakorlatra. A központi bázist Alexandriában állították fel pont ott, ahol egykoron szovjet haditengerészeti bázis működött, amíg 1972-ben Anvar Szadat egyiptomi elnök be nem záratta és ki nem utasította a szovjet és csehszlovák katonai “tanácsadókat”. 

Fegyverbarátság 

Oroszország és Egyiptom között egyre szorosabb a viszony. Elsősorban a biztonságpolitika és fegyvervásárlás területén van nagyon komoly együttműködés. Mohamed Murszi 2013-as bukása óta háromszor találkozott egymással Fattah asz-Szíszi egyiptomi és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az Egyesült Államok – hivatkozva arra, hogy katonai puccs történt az országban – 2013-ban befagyasztotta az Egyiptomnak szánt évi mintegy 1,3 milliárd dolláros katonai segélyét.

Ezért Kairó Moszkva felé fordult.  Tavaly ősszel egy 3,5 milliárd dollár (több mint 845 milliárd forint) értékű fegyverszállításról született előzetes megállapodás: Mi-35-ös típusú harci helikopterek, Mi-17-es szállító- és támogatóhelikopterek, illetve MiG vadászrepülőgépek vásárlásáról született egyezmény. A Times of Israel szerint legutóbb arról egyezett meg Kairó és Moszkva, hogy Oroszország Sz-300-as védelmi rendszerrel látja el Egyiptomot.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez