Megkapta Vietnam az utolsó orosz tengeralattjárót

Megérkezett az ötödik Kilo osztályú orosz tengeralattjáró kedden éjjel Vietnamba, a hadihajót szállító teherhajó az ország déli részén lévő Cam Ranh kikötőjébe futott be.

Vietnam hat ilyen, dízelmeghajtású tengeralattjárót rendelt Oroszországtól. A VNA helyi hírügynökség beszámolója szerint a most leszállított ötödik darabot már néhány nap múlva vízre teszik.

A 74 méter hosszú tengeralattjáró vízkiszorítása 3000-3950 tonna. Háromszáz méteres mélységben óránként húsz csomó sebességgel képes haladni, a személyzete 52 emberből áll.

Vietnamban a korábban átadott ilyen típusú hajókat a jelentősebb városok, tartományok nevére keresztelték, és a 189-es tengeralattjáró dandárban szolgálnak a haditengerészetnél. Az indokínai ország a vele szigetvitában álló Kína fenyegetésétől tartva – és katonai erejének ellensúlyozására törekedve – egyre jobb kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal. Az ázsiai ország ugyanakkor a nemzetközi színtéren gyakran a Pekinggel szövetkező, Washingtonnal feszült viszonyban lévő Moszkvától szerez be haditechnikát védelme szavatolására, miután Amerikában továbbra is fegyverembargó van érvényben a Kínához hasonlóan kommunista, egypártrendszerű Vietnammal szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez