Washington: Havanna lekerül a terrorlistáról

Az Egyesült Államok külügyi bizottsága jelentésében hivatalosan is ajánlotta Barack Obama elnöknek, hogy törölje Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról. A lépésre a panamai Amerika-csúcs előtt kerül sor, ahol a két ország közötti enyhülési folyamat újabb mérföldkövére, egy rövid, ám történelmi Barack Obama-Raúl Castro találkozóra és párbeszédre is sor kerülhet. Ma, vagyis szombaton.

A lépés egyébként előkelő helyen szerepelt a kubai kormány által az USA-nak megfogalmazott fetételek között. Kuba még 1982-ben került fel az ominózus feketelistára, amelyen Szíria, Irán és Szudán is szerepel. A Fehér Ház indoklása szerint bizonyítást nyert, hogy a Fidel Castro vezette havannai kormány a FARC és az ETA terroristáit bújtatta a szigetországban.

Az észak-amerikai külügy bejelentése minden kétséget kizáróan a panamai Amerika-csúcsot megelőző legnagyobb horderejű döntés, amely a két ország közeledését hívatott elősegíteni. Az USA törvényeinek értelmében Obama most a törvényhozás elé terjesztheti a külügy tanulmányát, amely szerint Kuba immár mégsem támogatja a terrorizmust, és ha minden jól megy, a Kongresszus 45 napos elbírálás után dönthet arról, hogy leveszi Havannát a feketelistáról.

A két ország kapcsolatában még bőven akad rendezetlen kérdés, így például továbbra is fennáll a Kubával szemben foganatosított embargó, azonban ez utóbbiról egyenesen törvény rendelkezik, amelyet csak a Kongresszus módosíthat. Abban viszont bőven akadnak nagy fajsúlyú, a kubai nyitást ellenző képviselők.

Washington lépése kétségtelenül fontos, ám gyakorlati szempontból üres formalitás, hiszen az USA külügyminisztériuma már korábban elismerte, hogy Havanna szakított ez ETA-val. A FARC-kal fenntartott kapcsolatokból pedig a kolumbiai kormány és a gerillák között Kubában zajló béketárgyalások formájában talán az egész térség profitálhat majd. (Fotó: AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez