Olajéhség és pazarlás Nigériában

Nigéria, Abudzsa – Külföldi befektetőket keres Nigéria, hogy növelje olajkitermelését. A döntést az indokolja, hogy a növekvő felhasználás miatt csökkentek az ország olajtartalékai. Méghozzá jelentősen, tíz százalékkal.

 Az ország fejlődésének kulcsát az olajkitermelésben látja az ország olajminisztere. Diezani Alison-Madueke azt mondta, az iparra helyezik a hangsúlyt és ehhez elengedhetetlen, hogy növeljék az olajkitermelést. Az utóbbi években ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy az előre jelzettnél gyorsabban élik fel az évtizedek alatt felhalmozott készleteket, ugyanakkor a föld alatti tartalékok feltárására nincs pénzük.

A fejlesztési tervekkel a nigériai állami olajvállalat vezetője állt elő, hiszen az olajtartalékokat szabályozó törvények elavultak, új szabályozásokra és adókra van szükség ahhoz, hogy befektetők érkezzenek a térségbe.

A nigériai olajcégeket már évek óta azzal vádolják, hogy kihasználják a nem túl szigorú szabályozást és a környezetvédelmi előírások hiányát. Ezért nem is törődnek az olajkutak állapotával. A Niger-deltában például évente több mint 40 millió liter olaj ömlik a tengerbe. Az olajszennyezés miatt már többször felszólították az országot a kitermelés csökkentésére vagy leállítására a térségben.

Nigéria naponta 2,3 millió hordó nyersolajat termel ki, de a próbafúrások azt mutatják, az országban van a világ nyolcadik legnagyobb gáztartaléka is, amely kihasználatlan maradhat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez