Arab fiatalok Izraelt támogató kezdeményezése az interneten

Meglepő reakciókat váltott ki egy izraeli arab kezdeményezése az egyik közösségi oldalon: arra kérte fel az arabokat, hogy az útlevelükkel fotóztassák le magukat, és így küldjenek a békét és Izraelt támogató üzeneteket. A kezdeményezésre Marokkótól kezdve Jemenen át egészen Irakig több száz fiatal arab válaszolt.

Minden akkor kezdődött, amikor egy fiatal arab, aki Izrael északi részén él, arról próbálta meggyőzni a társait, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) nem a „gonosz hadserege”, a katonái nem vérszomjas fegyveresek, és nem az a céljuk, hogy minél több arabot meggyilkoljanak. Majd az internetet felhasználva olyan projektbe kezdett, melynek célja az arabok és izraeliek kibékítése, a béke és a szeretet jegyében.

Az al-Monitornak név nélkül nyilatkozó arab elmondta, hogy tavaly fogant meg az ötlet a fejében, amikor az izraeli arabok körében számos tüntetésre került sor, mert nem akartak belépni az IDF-be. Katonai egyenruhába öltözött izraeli arabok tiltakoztak az esetleges besorozások ellen, ellenőrzőpontokat állítottak fel, és összecsaptak a hatóságokkal. Akkoriban számos aktivista – az utcán, a médiában és az interneten egyaránt – próbálta meggyőzni nemcsak a muszlimokat, hanem más csoportokat is (keresztényeket, beduinokat, drúzokat), hogy ne lépjenek be az IDF-be. Ez nem tetszett a magát csak M-nek nevező férfinek, ezért saját kampányt indított: Facebook-csoportot alapított TZaHaL bistahal’ vagyis „Ezért éri meg az IDF-hez csatlakozni” névvel. Arra kérte az oldal arab és muszlim követőit, hogy útleveleik fotójával – ezzel bizonyítva, hogy valóban arab vagy más muszlim országok állampolgárai – küldjenek Izraelt támogató üzeneteket, feliratokat vagy akár videókat.

A felhívás meglepően pozitív visszhangra lelt az arab internetezők körében. Szaúd-Arábiából, Egyiptomból, de még Indonéziából és Malajziából is jöttek fényképek meg videóüzenetek. Egy szaúdi nő, aki az arcát nem vállalta, de az útlevelét megmutatta, olyan videót küldött Dzsiddából, amelyben arról beszélt, hogy „a béke és a szeretet üzenetét küldi az izraelieknek. Nagyon bízik benne, hogy más arabok is követik a példáját, és elismerik, hogy Izraelnek ugyanolyan joga van létezéshez, mint bármely másik országnak.” 

1

A szaúdi lánynak igaza lett: hamarosan más arabok is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Egy, a Tigris folyó partjáról származó iraki elismerte ugyan, hogy nagyon rosszak az államközi kapcsolatok, de szerinte napról-napra növekszik az Izraelt támogatók száma Irakban. Hozzátette, hogy elegük van már a szunnita-síita ellentétből, és a városi fiatalok egyre nagyobb érdeklődéssel figyelnek Izraelre, mintaként látják az országot, ahol a különböző vallási csoportok egymás mellett élnek, és sikeresen veszik fel a harcot a szélsőségesekkel szemben. Egyiptomból egy rendőr levette a jelzését és azzal együtt küldött üzenetet Izraelnek: „Mi szeretjük, szeretjük Izraelt és a hadseregét”, és az üzenetre még egy Dávid-csillagot is rajzolt. Voltak csak héber nyelvű feliratok is, néhányan megpróbálták héberül  elmondani a „békeüzenetüket”.

2

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez