Bajok vannak a külföldi K-pop idolokkal

Park Jin-young énekes, a JYP Entertainment alapítója a K-pop csapatok külföldi (nem koreai) tagjai és az ügynökségek közötti problémákra, így a botrányokra és a perekre hívta fel a figyelmet. De azért bízik a megoldásban.

A JYP Entertainment egyike a legnagyobb dél-koreai cégeknek, melyek népszerű K-pop csapatokat futtatnak. Az úgynevezett hallyu, vagyis a koreai hullám részeként a K-pop is egyre népszerűbb a világon. Bár nem gyakori, hogy a pop-csapatok tagjai közt külföldi legyen, van rá néhány példa.

„Azt hiszem, a hallyu egy nehéz, megpróbáltatásokkal teli időszakon megy keresztül” – mondta Park egy sajtótájékoztatón.

Tény, hogy a K-pop világra rájárt a rúd az elmúlt időszakban. Tavaly több idol szenvedett balesetet, halálos áldozat is volt. Később nézők haltak meg egy koncerten, amikor beszakadt alattuk egy rácsszerkezet, és sokan a mélybe zuhantak. A rajongók nagy elkeseredésére több K-pop csapat feloszlott, vagy tagok váltak ki. Az utóbbi esetben az indok az, hogy számukra kedvezőtlen szerződések kötik az előadókat egy adott céghez. Sok a munka, kevés a fizetés, miközben a cégek óriásit kaszálnak. Ez főként azokat érinti, akik nem dél-koreai származásúak.

„Az SM Entertainment és a JYP, valamint a többi szervezet hamarosan kialakít egy tisztességes szerződési rendszert, ami eltörli az ilyen bajokat. A legnagyobb gond az, hogy aránytalan a bevételek elosztása a csapatok tagjai és a cég között. Ezt kezelni kell. Végeredményben a cégek számára is a rajongók a fontosak” – mondta Park.

Az SM Entertainment egyike a három legnagyobb szórakoztatóipari vállalatnak Dél-Koreában. Náluk van a legtöbb pereskedés a kínai származású előadókkal, a perek némelyike évek óta húzódik. Han Geng, a népszerű Super Junior-M csapatának egykori vezetője azért indított pert a cég ellen, mert szerinte a 13 évre szóló szerződése nem csak túl hosszú, de igazságtalan is. A kínai énekes azt állította, hogy extra feladatok teljesítésére volt kénytelen, szörnyen szigorú feltételekkel.

Hangeng
Han Geng – Super Junior-M

Kris Wu és Luhan, az SM Entertainment 2011-ben alakult EXO nevű népszerű fiú bandájának tagjai tavaly májusban személyes okokból indítottak pert. Azt állították, hogy a cég máshogy bánik velük, mint a koreai tagokkal. A két fiú elhagyta a csapatot, a rajongók nagy bánatára, de a perek még folyamatban vannak.

727d0a81a92e43a2957270d30d888432

A hallyu világhódításával a dél-koreai szórakoztatóipari cégek már régóta castingolnak külföldi „gyakornokokat” is. Ők néha egészen kis korukban kerülnek a céghez, évekig készülnek arra, hogy később egy csapat tagjai legyenek. A vállalatok rájöttek arra, hogy a koreai és az ott dolgozó külföldi előadók egyenlő támogatása a koreai hullám végét jelentené.

„A hallyu népszerűsége a szó szoros értelmében nem örökkévaló, csökkenni fog”- mondta Park. „Ahogy az amerikai zene népszerűsége gyengült Koreában, úgy a mi zenénk is bármikor elveszítheti a hatalmát. Az egyetlen megoldás, ha megosztjuk a kultúránkat más országokkal. Korea elősegítheti azoknak a tengeren túlról érkező tehetségeknek a kibontakozását, akik a mi módszereinkkel népszerűsítik a kultúránkat, amikor majd otthon debütálnak.”

Park egyébként új K-pop lánybandát készül alapítani, „Twice” néven. A tagok 16 jelölt közül kerülnek ki, akik szintén külföldiek. Őket az Mnet nevű zenei csatorna „Sixteen” nevű műsorában hallgatják meg. A jelöltek négy különböző országból érkeznek.

„Igazából fogalmam sincs, kik lesznek az új banda tagjai. Én arra összpontosítok, hogy minden jelölt az énekléssel és a tánccal foglalkozzon, hogy jól szerepeljenek.”

A cégek szerződésújítása talán megoldást jelent a problémára. A korábbi perek láttán egyre több előadónak lett bátorsága ahhoz, hogy hangot adjon nemtetszésének, így kiderült, hogy a népszerű előadók nagyon kis százaléka elégedett. A cégek ellenben nem szívesen kötnek számukra kedvezőtlen szerződést. Korábban a YG Entertainmentről lehetett olyan híreket hallani, hogy náluk a legelégedettebbek a dolgozók, akár előadóról, akár takarítónőről van szó.

(Visited 10 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez