Túlélte ukrán alhadnagy unokáját a 97 éves veterán

Nem mesélhet unokájának a II. világháborúról a nagypapa. Nem mesélhet nagyapjának a tavalyi harcokról a fiatal ukrán katona. Putyinnak és egykori bajtársainak üzent a 96 éves ukrán veterán.

Iván nagypapa nem először szerepel a médiában. Feldúltan beszélt 23 éves unokája temetésén tavaly augusztusban: „Szeretném, ha meghallgatnának a Nagy Honvédő Háború oroszországi veteránjai, a barátaim, a bajtársaim. Kevesen maradtunk. Szeretnék Putyinhoz fordulni: „Mit csinálsz? Mi nem elég? Elvettétek a Krímet – kevés? Csapatokat vittetek oda. Mi kéne még? Donyeck kéne? Luhanszk kéne? Egész Ukrajna kéne? Vérrel árasztjátok el az országot! Azt szeretném, hogy a bajtársaim állítsák meg Putyint. Veletek osztoztunk a kenyéren, húszan szívtunk egyetlen szál cigarettát, megvédtük egymást, feküdtünk a lövészárkokban. Azt gondoltam, jövőre a Nagy Honvédő Háború veteránjaival együtt ünnepeljük a Győzelem 70. évfordulóját. És most Ványecskámat temetem, akit az orosz bajtársak unokái öltek meg.”

Tavaly augusztus 13-án a 23 éves Ivan Gutnyik-Zaluzsnij temetésére gyűltek össze a zaporozsjeiek. Az Ukrán Hadsereg fiatal alhadnagya Donyeck megyében kapott halálos sérülést. Amikor áprilisban megkapta a behívót, már ki volt tűzve június 7-re az esküvője. „Anya, miféle esküvő, amikor háború van?” – emlékezett vissza hajthatatlan fiára édesanyja.

A gyászoló nagypapáról újabb felvétel került fel a Youtube-ra pár napja: „Örök hála a hősöknek! Ivan Zaluzsnij veterán elveszítette az unokáját a kelet-ukrajnai háborúban”. A videót az ukrán kormány és a Nemzeti emlékezet ukrán intézete megbízásából készítette az Oscar-díjra jelölt Olesz Szanyin rendező. „Az unokám sokszor mondta, hogy ugyanúgy fogom védeni a hazát, ahogy a nagyapám.”

Kép: Kijevi veterán, 2013 (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez