Humanitárius katasztrófa küszöbén. Újabb 100 ezer ember vált földönfutóvá Dél-Szudánban

Egy hete ismét kiújultak a harcok a világ legfiatalabb államában, amely 2011. július 9-én kiáltotta ki a függetlenségét Szudántól. A harcok 2013 decemberében kezdődtek, azóta több ezer ember vesztette életét és több mint egymillióan kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonaikat.

Az ENSZ komoly aggodalmának adott hangot az egy hete kiújult harcok miatt, amelyek a lehető legrosszabb időben robbantak ki. Dél-Szudánban ugyanis most lenne a vetési időszak, de a fegyveres konfliktus miatt félő, hogy a gazdák nem tudják bevetni a földjeiket, és ez minden bizonnyal élelmiszerhiányt fog eredményezni az amúgy is segélyekre szoruló országban.

A legutóbbi összecsapások az olajban gazdag Unity államban robbantak ki, ahol a konfliktus kezdete óta többször is egymásra támadtak a szembenálló felek. A leghevesebb összetűzések a térség fővárosának közelében, Benituban voltak, ahonnan közel 100 ezer ember kényszerült felkerekedni és elhagyni otthonát. Benitu egyébként Dél-Szudán gazdasági, illetve olajkitermelő központja. A több mint egy éve tartó polgárháború miatt azonban a kitermelés leállt, ami padlóra küldte az ország gazdaságát.

A szemben álló felek még januárban írták alá a tűzszüneti megállapodást, és azóta többszöri is leültek tárgyalni az etióp fővárosban, hogy véget vessenek az értelmetlen harcoknak. A fegyvernyugvást azonban rendszeresen mindkét fél felrúgta, de egészen idáig sikerült elkerülni a hevesebb összecsapásokat.

A konfliktust egyébként az váltotta ki az országban, hogy fegyveresek egy csoportja 2013 decemberében megpróbálta elmozdítani Salva Kiir elnököt a hatalomból. A kormány ezt követően egyből Rick Machar volt alelnököt vádolta a sikertelen puccskísérlet végrehajtásával, ő viszont máig tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez. A polgárháború kirobbanása óta legkevesebb 10 ezer ember vesztetté életét, túlnyomórészt civilek. Több mint egymillióan pedig menekültté váltak. Egy részük a környező országokba távozott, míg mások az országon belül vándorolnak. Több nemzetközi segélyszervezet jelezte, hogy az országban a polgárháború mellett humanitárius katasztrófa is kirobbanhat, ha nem sikerül mielőbb megoldást találni a politikai ellentétek békés megoldására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez