20 millió turista 2020-ra Egyiptomban

Ahogyan stabilizálódik a belpolitikai helyzet Egyiptomban, úgy növekszik a turisták száma és a vendéglátásból származó bevétel nagysága. Az egyiptomi kormány – látva a statisztikai adatokat – egy elégé ambiciózus tervvel állt elő.

Háled Rámi turisztikai miniszter ezen a héten mutatta be az újságírók előtt az új tervét, ami eléggé ambiciózus célokat tűzött ki Egyiptom elé: Kairó azt szeretné, ha 2020-ra a külföldi turisták száma elérné a 20 millió főt és az ebből származó bevétel meghaladná az 35 milliárd dollárt. Ugyanakkor Rámi szerint decembertől megindul az – ahogyan fogalmazott – “erőteljes turisztikai reklámhadjárat” külföldön. Leginkább a Nílus-menti látványosságokra, sivatagi kirándulásokra, sportrendezvényekre, vallási zarándoklatra és a tengerparti üdülőhelyek fejlesztésére összpontosítanak. Szerinte “most lehet nagyot ugrani”, mert az egyiptomi turizmus javuló tendenciát mutat és kezd ismét “pályára állni”.

A tervek szerint  “kulturális és turisztikai delegációk” sorozatát küldik az Egyesült Államokba és Latin-Amerikába, hogy “népszerűsítsék Egyiptomot”. Irodákat terveznek nyitni New Yorkban, Torontóban, Mexikóvárosban, São Paulóban. Ugyanakkor nem akarnak lemondani a nyugat-európai, az orosz és kelet-ázsiai turistákról sem. Továbbá a kairói kormány ígéretet tett arra vonatkozólag is, hogy “a közeljövőben nem változtat a vízumpolitikáján” sem. Márciusban  a külügyminisztérium úgy döntött, hogy az országba látogató turistáknak a jövőben még utazás előtt be kell szerezniük a vízumot. Azonban ez túl heves vitát váltott ki Egyiptomon belül és kívül is, s végül áprilisban eltörölték a rendeletet. Viszont ennek a programnak meglesz az ára, amit leginkább a turisták pénztárcái fognak megérezni: a tervek szerint a 2020-ban az egy éjszakás szállás ára elérheti a 100 dollárt is, miközben most az átlagos szállodákban 25-35 dollár kell fizetni.

A legutóbbi felmérések szerint valóban biztatóak: 2015 márciusában – tehát még a nyári szezon előtt – 10,6 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma, mint tavaly ugyanilyenkor. Ugyanakkor ez még mindig kevesebb 2010-hez képest: akkor majdnem 15 millió külföldi turista látogatott el az észak-afrikai országba. A mélypont 2013 júniusa és szeptembere között – ami a legforgalmasabb időszaknak számít – volt, amikor 57%-al kevesebb turista töltött egy éjszakánál többet Egyiptomban, mint 2012-ben. 2013-ban 41%-al csökkent a turizmusból származó jövedelem nagysága, mindössze 5,9 milliárd dollárt tett ki. Japánban, Kínában, Indiában, Spanyolországban figyelmeztetést és a “nem biztonságos besorolást” adták az olyan városoknak, mint Kairó, Luxor és Asvan.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez