A világ legnagyobb szállodája épül Mekkában

45 emelet, 4 helikopterkikötő, 10 ezer szoba és 70 étterem mindössze egy mérföldre a Kába kőtől, melyet minden évben több mint kétmillió muzulmán keres fel a Hadzs, a nagy zarándoklat idején.

920 milliárd forintba kerül a luxusszálloda Mekkában, ahol a királyi család tagjai is gyakran megfordulnak majd, hiszen ők a szent hely őrzői. Számukra öt külön emelet áll rendelkezésre, csupa királyi lakosztállyal. Mindezt a pénzügyminisztérium fizeti. Mekka kiemelkedő fontosságú építési terület, ahol furcsa módon nemigen tisztelik a múltat. Kadicsa háza például a buldózerek áldozata lett: közvécék épültek a helyén. Kadicsa Mohamed próféta első felesége volt, de az unokája sem járt jobban: az ő háza helyén ma egy Hilton hotel áll. Az építkezés egy pillanatra sem áll le. Már áll a világ második legmagasabb tornya, mely szállodáknak és éttermeknek ad helyet. Rengeteg konferenciát rendeznek itt. Mekkában a Hadzs idején több mint kétmillió vallási turista van, de egész évben több mint húszmillióan látogatnak ide. Közülük sokan üzletemberek, akik konferenciákon vesznek részt Mekkában, ahol hisznek abban, hogy a Kába kő közelében kötött üzletek sikeresebbek mint azok, melyeket a világ egyéb részein írtak alá.

Nem épp olcsó a világ második legmagasabb torony épületében egy lakosztály: 1,6 millió forint naponta. Szaúd-Arábiában abból indulnak ki, hogy a muzulmán világban van egy gyorsan gyarapodó réteg, mely szívesen látogat el Mekkába, hogy ott jó üzleteket kössön. A szigorú wahabbita szekta támogatja a mekkai építkezéseket. Természetesen elsősorban azt a gigantikus építkezést, mely megnöveli a Hadzs helyszínét, a Nagy mecsetet. 9200 milliárd forintba kerül az építkezés a tervek szerint. Ha elkészül, akkor a Nagy mecset képes lesz arra, hogy a Hadzs idején a jelenlegi 2 millió zarándok helyett 7 milliót fogadjon. Hányan tudják közülük megfizetni a világ legnagyobb szállodáját, ahol a királyi család is lakni akar majd? Kiderül, amikor a méregdrága hotel megnyílik 2017-ben Mekkában alig egy mérföldre a Kába kőtől.

(Fotó:AFP)

(Visited 56 times, 3 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez