A burundi választások elhalasztását követelik az afrikai vezetők

Egyre nagyobb aggodalommal követik a burundi eseményeket a közép-és kelet-afrikai országok, amelyek egytől-egyig a júniusban esedékes választások elhalasztását kérik Pierre Nkurunziza elnöktől, aki a súlyos belpolitikai krízis egyik kirobbantója volt.

A tanzániai Dar es Salaamban ültek össze a Kelet-Afrikai Közösség tagországainak vezetői, akik közös közleményben szólították fel a burundi elnököt a választások elhalasztására és az erőszakos rendőri fellépés beszüntetésére. A tagországok vezetői egyetértettek abban, hogy a jelenlegi krízis nem teszi lehetővé a választások szabad és átlátható megszervezetését. Ráadásul folyamatosan egyre többen menekülnek el az országból, ami szintén komoly aggodalmakra ad okot. Az ENSZ menekültügyi szervezetének legutóbbi jelentése szerint már több mint 100 ezren hagyták el az apró országot félve attól, hogy a választások még véresebb zavargásokba csapnak át. A tagországok vezetői azonban nem mertek állást foglalni abban, hogy Nkurunziza elnök minden szabályt felrúgva harmadik elnöki ciklusát szeretné megszerezni, amit az ország jelenlegi alkotmánya sem tesz lehetővé.

Mindeközben a burundi ellenzéki pártok jelezték, hogy addig folytatják utcai demonstrációjukat, amíg az elnök nem mond le és nem távozik a hatalomból. A tanzániai találkozót pedig „kudarcnak” nevezték az ellenzékiek, mert szerintük semmilyen konkrétumról nem sikerült megállapodniuk a tagországoknak a válság rendezésére. Azt pedig csalódással fogadták, hogy a tagországok nem merték elítélni az elnököt, amiért az alkotmányt semmibe véve meg akarja őrizni posztját.

A burundi zavargások egy hónapja robbantak ki és legalább 20 ember életét követelték már.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez