FIFA nostra – kenőpénz nélkül nincs világbajnokság

Ezt vallotta a korrupció ellenes New York-i ügyész előtt a nemzetközi labdarúgó szövetség ex alelnöke. Chuck Blazer vallomását most tette közzé az ügyészség New Yorkban. A hírek szerint emiatt mondott le Sepp Blatter, a FIFA nemrég újraválasztott elnöke.

“Marokkóba utaztunk akkor amikor dönteni kellett az 1998-as világbajnokságról. Marokkó pályázott és nyerni akart. Pénzt kínáltak. Elfogadtam én is és a társaságomban levő FIFA vezető is” – vallotta Chuck Blazer. A világbajnokságot végül is Franciaország kapta meg. Marokkó újra pályázott amikor kiderült, hogy a 2010-es világbajnokság Afrikáé lesz, Egyiptom és Dél-Afrika mellett. Mindhárom ország adott pénzt a FIFA vezetőinek. Végül Dél Afrika nyert. Chuck Blazer elmondta: ugyanez volt a helyzet Észak-Amerikában. A Gold Cup elnevezésű regionális vetélkedő odaítélését is mindig a pénz döntötte el. Chuck Blazer 2011-ig volt az észak-amerikai, karibi és közép-amerikai labdarúgó szövetség főtitkára. Akkor lecsapott rá az adóhivatal és az FBI. Feltűnt nekik, hogy a sportvezető a macskáinak is luxuslakosztályt bérelt a Trump toronyban New Yorkban.
20 év fegyház fenyegette az akkor 68 éves Blazert, aki inkább vádalkut kötött. Bedrótozva járt a FIFA vezérkari tanácskozásaira. Így derült ki, hogy a 2018-as és a 2022-es világbajnokság odaítélése sem volt épp érdekmentes. Oroszország kapta a 2018-as világbajnokság rendezési jogát. Csakhogy az USA is pályázott, de nem nyert. Így érthető, hogy Putyin elnök az utolsó percig kiállt Sepp Blatter mellett. Még inkább bírálták a 2022-es világbajnokság színhelyét: Katar semmilyen futball múlttal nem rendelkezett. Pénzzel viszont annál inkább. Mennyi pénzt kaphattak a FIFA vezérek? Chuck Blazert hivatalosan 15 millió dolláros megvesztegetéssel gyanusítják. Mások valószínűleg többet kaphattak. Jack Warner, aki Blazer főnöke volt, úgy nyilatkozott, hogy retteg az életéért. A FIFA egykori alelnökét Zürichben fogta el a svájci rendőrség a newyorki korrupciós ügyészség kérésére. Sepp Blatter lemondott. Új vezetése lesz tehát a FIFA-nak. Sokan úgy gondolják, hogy az UEFA vezére, Michel Platini a legesélyesebb. Ő már korábban lemondásra szólította fel Sepp Blattert. Mások viszont úgy vélik: a FIFA nostra átszervezése nem épp kellemes feladat. Kérdés, hogy egy volt világsztár mint Platini képes lesz-e rendet teremteni ott, ahol a világbajnokságot pénzért osztogatták az elmúlt évtizedekben.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez