A vizet is fegyvernek használja az Iszlám Állam

Új eszközt vetett be az ISIS Irak nyugati részén: lezárta egy gát zsilipeit az Eufráteszen, így csökkentette a vízszintet, hogy szabadabban támadhassa a kormányerőket a folyó déli partján – közölték az ottani hatóságok.

A Reuters beszámolója szerint úgy változtatták meg a víz folyását, hogy most szárazság fenyegeti a déli területeket, a vízszint már ijesztően alacsony arrafelé. Az Eufrátesz a határvonal a folyó északi partját ellenőrző iszlamisták és a déli part mentén Ramadi irányába előrenyomulni próbáló kormányerők, illetve szövetségeseik között. Anbar tartomány kormányzójának szóvivője szerint most át kell csoportosítani a hadsereg erőit, hogy meg tudják akadályozni a dzsihadisták átszivárgását a folyón. Korábban ugyanis csak a hidakon keresztül lett volna ez lehetséges, de mára már az egész folyó átszelhető.

Tavaly nyáron az ISIS elfoglalta a moszuli gátat Észak-Irakban, és azzal fenyegetőzött, hogy elárasztja Bagdadot. A kurd erőknek azonban koalíciós légitámogatással sikerült visszavenniük a gátat. Tegnap Anbar előljárói összeültek, hogy megvitassák: hogyan kezelhetnék a mostani helyzetet. Az egyik javaslat az volt, hogy dobjanak bombát a zsilipekre, így nyissák újra azokat.

Közben a kormány megnyitott egy másik gátat, így vissza tudja terelni a vizet a Habbaniya tóból az Eufráteszbe, hogy megelőzze a vízhiányt a déli területeken. De ez csak ideiglenes megoldás, legfeljebb három napig működhet – mondják a helyi tisztviselők. Szerintük elkerülhetetlenül természeti katasztrófa következik be, ha ennél jobb ötletet nem sikerül találni.

Fotó: Az iraki hadsereg járművei az Eufrátesz egyik gátjánál. Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez