Elég volt a gyűlölködésből! Szelfizz a békéért Mianmarban!

Mianmarban a legtöbb fiatalnak elege van az országos gyűlöletbeszédből. Már számos kampányt indítottak a gyűlöletbeszéd ellen az interneten és ennek egyik újabb állomása a “szelfizz a békéért” nevű kampány.

Egy fiatalokból álló csoport indította el a kezdeményezést a dél-mianmari Rangun városában. Áprilisban egy Facebook-csoportot alapítottak, ahova olyan képek feltöltését várják, amelyeket barátaikkal együtt készítettek. Ám nem egyszerű fényképmegosztásról van szó, mivel ahhoz,hogy valaki felkerüljön az oldalra az alábbi feltételnek kell teljesülnie: a két vagy több személynek két különböző etnikai vagy vallási csoportból kell származnia. A My Friend nevű kampányban olyan képeket tettek ki az oldalra, amelyeken egy muszlim egy kínaival, vagy egy keresztény egy buddhistával látható. A jelszó  “a barátságnak nincs határa”, vagyis ezzel a békés egymás mellett élést, a kultúrák és a vallások közti együttműködést, az elfogadást hirdetik. A program sikeres: alig egy hónap alatt több mint száz képet töltöttek fel az oldalra.

sef2

Bár Mianmarban a lakosság 89%-a buddhista, mégis komoly problémájuk van a négy százalékos – Bangladesből érkezett – muszlim kisebbséggel, akiket rohingyának neveznek. Gyakoriak az összecsapások a két felekezet között. 2012-ben az arakáni szövetségi államban 125 000 muszlimot űztek el otthonából. 2013 április végén Meithilában buddhisták gyújtogattak a város muzulmán negyedében 43 ember halálát okozva. Csak a katonáknak köszönhetően sikerült rendet teremteni a százezres városban. Azóta pedig Mianmarban a rohingyák elleni támadások a mindennapi élet részeivé váltak. Emiatt százával menekülnek az országból a szomszédos muszlim államokba, komoly menekültválságot idézve elő.

sef

sef3Az ilyen esetek miatt csak nőtt a rohingyák elleni gyűlölet beszéd és az uszítás. A médiában és az interneten folyamatosan megy az iszlámellenes beszéd és kommentár, egyes vélemények szerint pont a közösségi oldalak (Facebook) járultak hozzá az erőszak eszkalálódásához és a társadalmi törésvonalak kiszélesítéséhez. A leghíresebb csoport a 969-es szervezet, amely szerint az számít Mianmar teljes jogú polgárának, aki buddhista és a többséghez tartozik. Vagyis nemcsak a rohingyák, hanem a keresztények és a kínaiak sem számítanak teljes jogú állampolgárnak. Ők állnak szinte minden támadás mögött és a tevékenységük felett a hatóságok és a kormány is gyakran szemet huny. Vezetőjét, Wu szerzetest, pedig a “buddhista Bin Ládennak” nevezik,aki élen jár ebben a harcban.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez