Szupermaszk véd a gyilkos kórtól

A csúcstechnológiás védőmaszkokból Japánban hatalmas mennyiséget adtak el MERS járvány dél-koreai kitörése óta. A termelés nem tud lépést tartani a kereslettel.

„Május 20 óta drasztikusan elemelkedett a kereslet a maszkra”- jelentette be a dél-koreai MERS járvány megerősítését követően Cujosi Nakagavara, a Nippon Clever Co. elnöke- írja a Japan Times.

Nakagavara elmondta, hogy mintegy 100 ezer kézzel készített maszkot adtak el május 20 és június 10 között. Ez 10-szer akkora mennyiség, mint az előző évben ugyanebben az időszakban. Az úgynevezett Pittarich maszk egy hét-nyolcrétegű maszk, mely a „világ legjobb szűrőivel” van ellátva. A szűrő lyukai csak 0,06 mikron méterűek. A maszk képes blokkolni a legtöbb vírust, beleértve a MERS vírust is- mondta Nakagavara. A maszkok ára egyébként 7980 és 13980 jen között mozog (16-28 ezer forint). Szűrőit úgy tervezték, hogy megszüntesse a statikus elektromosságot, mely vonzza a vírusokat és segíti azok lerakódását.

imgrc0069940932

Az egészségügyi maszkok viselése egyébként nem újdonság Japánban. Ha valaki fél a betegségektől, de még inkább akkor, ha beteg: maszkot visel. Ezzel óvja a környezetében élőket, hiszen senki nem szeretne mást megfertőzni, például családjában, munkahelyén, vagy a tömegközlekedési járműveken. Bár mindig furcsán tekintenek a Japánokra, amiért maszkot hordanak az utcán, valójában igen komoly indokuk van rá. Fiatalok a maszkok pingálásával saját divathullámot is indítottak.

People wear masks on the streets of Hong Kong following the outbreak of Sars, March 2003.

A MERS járvány kitörése után több mint 10 japán cég kezdte el árusítani a különleges Pittarich maszkot a drogériákban Dél-Koreában, bár vannak olyanok is, akik online rendelik meg, közvetlenül a cégtől.

„Egy dél-koreai vásárló 600 ezer (kb. 1,2 millió forint) jent költött a maszkokra, kb. 60 darabot vett a belőle, mondván a családjának és a rokonoknak akarja adni”- mondta Nakagavara.

A Pittarich maszkok felét egyébként a tengerentúlon értékesítették, a külföldi vevők 70%-a dél-koreai. Ezen kívül kínaiak vásároltak még sokat, főként az egészségügyben dolgozók számára.

A maszk népszerűsége annak tudható be, hogy több funkciós. Úgy tervezték, hogy viselése során nem izzadunk annyira, így nyáron kényelmesebb a viselése. Ezen kívül nagyon jól beállítható, hogy jól illeszkedjen. Figyelembe véve az óriási igényeket a cég fokozta a gyártást, és már a hét minden napján dolgoznak, de még így sem tudnak lépést tartani a kereslettel.

„Lehet, hogy június végéig nem fogadunk több megrendelést, mert előfordulhat, hogy nem tudjuk teljesíteni azokat”- mondta Nakagavara.

A Pittarich maszk fejlesztése eredetileg a 2012-es MERS járvány kitörése miatt indult be, és tavaly januárban került forgalomba. Tavaly októberben a cég 10 ezer darabot adományozott az Ebola sújtotta afrikai országoknak.

A dél-koreai kormány közben bejelentette, hogy 24 ember halt meg a betegség következtében és 6700 embert helyeztek karanténba otthonaikban és a kórházakban- derül ki a helyi médiából.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez