Újraéledtek a Bámiján Buddhák

A Bámiján-völgyben kifaragott óriási Buddhák voltak a legmagasabbak a világon (55 és 38 méter). Az Afganisztánban látható gigászi szobrokat 2001-ben lerombolták a tálibok. Most modern technikával hozták vissza őket ideiglenesen.

Az óriási kőből faragott Buddhák a Bámiján-völgyben álltak – a világörökségek között hivatalos néven úgy mondjuk, ez volt a Bámján-völgyi kulturtáj. A völgy Afganisztánban fekszik Kabultól 230 kilométerre északnyugatra. A szobrok ellenálltak az idő vasfogának, de néhány évvel ezelőtt a tálib harcosok robbanóanyaggal teljesen elpusztították azokat. A sziklafalból a 6. században kifaragott, 2001-ben elpusztított hatalmas Buddhák a gandhárai művészet legszebb alkotásai voltak.

A szobrok elvesztése kulturális és művészeti tragédia volt. A héten a Buddhák újjászülettek, csodálatos 3D technika segítségével. A szobor helyére vetítették annak eredeti képét, köszönhetően egy kínai házaspár erőfeszítéseinek. Janson Yu és Liyan Hu jelenleg a világot járják, és mindent dokumentálnak. Szomorúan emlékeznek vissza arra, amikor 2001-ben elpusztították a szobrokat, és úgy döntöttek megállnak a Bámiján-völgyben. Hogy az emlékezést még látványosabbá tegyék, engedélyt kértek, és kaptak az afgán kormánytól, és a UNESCO-tól, hogy vetített formában újra láthatók legyenek a Buddhák.

screen-shot-2015-06-22-at-6-13-36-pm

A speciális kivetítőrendszer költsége -kb. 120 ezer dollár- adományokból jött össze. A Buddha szobrok újjáéledése alatt a közel 150 fős tömeg, többnyire helyiek, késő estig virrasztottak.

screen-shot-2015-06-22-at-6-14-50-pm

Természetesen ez nem jelenti, hogy az ideiglenes szobrok helyettesítik az eredetit, de talán méltó tisztelgés ez a buddhizmus által hirdetett mulandóság eszméje előtt, ahelyett hogy a szobrokat ténylegesen újjáépítik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez