325 millió dollárért megveheti egész Magyarországot

Pontosabban még annál is többet 101 ezer négyzetkilométert. Igaz nem Európa közepén, hanem Ausztráliában – ez a világ jelenleg legnagyobb földbirtoka. És most ennyiért eladó, a mostani tulajdonos a S Kidman and Co, mely Sir Sidney Kidman leszármazottjaiból áll.

Kidman még földönfutóként érkezett a területre, majd évekkel később már ő volt a kontinens legsikeresebb állattenyésztője. Ezután pedig több mint 100 éven keresztül maradt ez az elképesztő méretű birtok a család nevén. És ez az igazán meglepő benne – hat generáción át képesek voltak a rokonok egyben tartani, és sikerrel üzemeltetni az országnyi birtokot. A vásárlóknak azonban nem lesz könnyű dolguk, ugyanis ahhoz, hogy meg tudják nézni az egész birtokot egy egész hét repülés szükséges, hiszen el kell menniük Dél-Ausztrália, Queensland, az Északi terület és Nyugat-Ausztrália bizonyos részeire, hogy teljes képet kapjanak. A legnagyobb birtokrész maga is 23 ezer négyzetkilométer – akkora mint az egész Dunántúl – és alig 150 marha lakik rajta. Ez a világ legnagyobb, és minden valószínűség szerint legkihaltabb marhalegelője. Vannak persze más – kevésbé kihalt – részei is a birodalomnak, amelyik összességében nagyobb, mint a világ országainak fele.

kidman5

Az összesen 11 millió hektáros területért jelenleg nagyjából harminc érdeklődő fog licitálni, legalábbis a Daily Mail Online értesülései szerint.  Az érdeklődők a világ minden részéből érkeznek – Kínától Indonézián át Svájcig (ami ugye több, mint két és félszer férne az a birtokon asz összes hegyével együtt)..A külföldiek földvásárlásával szemben Ausztráliában is van némi ellenérzés, bár törvényileg nincs titlva – a szövetségi kormány és az egyes államok kormányai is azt ígérik, hogy alaposan megnézik majd kinek adják el a birtokot.

Ha még nem költötte el minden pénzét a világ legdrágább luxusjachtjára, akkor érdemes elgondolkozni, hogy jobban járna-e az ausztrál területekkel. Sőt, ha esetleg mindkettőre futja, akkor tökéletes utazás lenne meglátogatni távoli birtokait Ausztráliában.

Fotó: Europress AFP Images

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez