Világszám: Magyar segítség Ugandának

Újabb önkéntes orvosi missziót indított útjára a Magyar Afrika Társaság Ugandába, ahol hamarosan egy kórházat is létesíteni fognak az ország egyik legelmaradottabb régiójában – tudható meg az Info Rádió június 26-i Világszám c. műsorából.

Kiss Róbert Richárd műsorvezető vendége Kiss Krisztina háziorvos volt, aki nemrég járt Ugandában az Afrikai Magyar Társaság X. Orvosi Missziójának tagjaiként. A doktornő tapasztalatairól és élményeiről számolt be a rádióműsorban, amiben elmondta, hogy nagy tisztelettel fogadták őket a helyiek, mivel nagyok sokan csak ritkán jutnak el orvoshoz. Az egészségügyi ellátás ugyanis rendkívül korlátozott Ugandában, ráadásul pénzbe kerül, és csak a nagyon tehetősek tudják megfizetni. Az ország lakosságának jelentős része mélyszegénységben él, ezért esélyük sincs arra, hogy rendszeresen orvos lássa őket.

A műsorban telefonon keresztül megszólaltak az AHU XI. Orvosi Missziójának tagjai is. Fodor Réka háziorvos mindenkit megnyugtatott, hogy semmilyen atrocitás nem érte őket, amióta kint vannak. Sőt, a helyiek rendkívül segítőkészek, kedvesek és együttműködők. Munkájuk azonban van bőven, és csak kevés idejűk jut a pihenésre és a kirándulásra, de azért erre is kerítenek időt. A doktornő a helyi egészségügyi viszonyokról elmondta, hogy kaotikusak, de azért érte pozitív meglepetés is, amiről a műsorban részletesebben is beszámolt.

Szó volt még az Magyar Afrika Társaság szerepéről és egy új kórház létesítéséről is, ami szintén az AHU támogatásával jönne létre Ugandában. Kiss Krisztina elmondta, hogy tavaly már járt azon a helyen, ahol most kórházat tervezik építeni. Szerinte a helyieknek hatalmas szűkségük lenne egy ilyen létesítményre, amit biztosan ki fognak használni, mivel a régióban szinte alig van egészségügyi ellátás, és a legközelebbi kórház is több kilométerre található.

A teljes műsort itt hallgathatja meg.

 

(Visited 15 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez