Futnak a déliek, ha Észak-Korea támad

Egy új közvélemény kutatás eredményei szerint 10 szöuli lakosból 4 egyszerűen elmenekülne egy másik országba, ha újabb háború törne ki a két Korea között. Emellett a szöuli lakosok több mint 60%-ka azt mondta: fogalma sincs, mit kell csinálni, ha elkezdődik egy háború.

A kormány Szöulban 3039 lakost kérdezett meg a hónap elején. Ebből 36,2%  egy biztonságosabb helyre szökne,  ha Észak-és Dél-Korea között újabb háború törne ki. Csak 11,6% mondta, hogy hajlandó lenne fegyvert fogni az ország védelmére, a maradék pedig valamilyen egyéb módon támogatná a katonákat.

A válaszok érdekes módon változást mutatnak a különböző korcsoportokban. A tinédzsereknek 63,7 százaléka, a húszonéveseknek pedig 60,2%-a lépne le háború esetén. A tizenéveseknek csupán 9,1, a húszonéveseknek 13,1 százaléka mondta, hogy a csatatér felé venné az irányt.

Az emberek az 50-es, vagy annál idősebb korosztályokban már máshogy vélekednek. Őket vagy keményebb fából faragták, vagy egyszerűen máshogy gondolkodnak bizonyos dolgokról. Az idősek 73,8 százaléka közvetlenül, vagy közvetve segítené a hadsereget megvédeni az országot.

A felmérés azt is megmutatta, hogy a szöuliak nincsenek megfelelő módon felkészítve háborús vészhelyzetekre. Nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hogy ilyenkor mit is kell csinálni. A válaszadók 34%-a azt mondta, nagyjából tudja, hogy milyen lépéseket kellene tennie, de csak néhány százalék tudta, hogy pontosan mi a teendő. A maradék 60% homályosan emlékszik az ilyenkor szükséges lépések némelyikére.

A koreai háború kiváltó oka Korea második világháborút követő megosztása és az ekkora elmélyülő hidegháború volt, amelynek ez volt az első fegyveres konfliktusa. Jogilag máig tart a háború, mivel a felek csupán tűzszünetet kötöttek 1953-ban. Ennek felmondásával Észak-Korea 1994 óta már legalább hat alkalommal fenyegetett, és végül 2013 márciusában hivatalosan fel is mondta a megállapodást.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez