Tunézia: Együtt képezték ki a strandi lövöldözőt és a múzeumi támadókat

Ugyanabban az időben és ugyanabban a líbiai dzsihádista táborban kaptak kiképzést a múlt pénteki tengerparti és a Bardo múzeumban elkövetett márciusi vérengzés végrehajtói – közölték a tunéziai hatóságok. A nyilvánvalóvá vált kapcsolat a két támadás között csak növeli az aggályokat.

Tunézia-szerte hajtóvadászat folyik azok ellen, akiknek bármi módon közük lehetett a 38 ember életét kioltó szúszai támadáshoz. Eddig csak maroknyi embert sikerült őrizetbe venni – értesült az AP. Tőlük viszont megtudták a kihallgatók, hogy ugyanakkor és ugyanott tanították meg a fegyverhasználatra a mostani lövöldözőt, mint azt az idegenvezetőt és társát, akik a tuniszi múzeumban nyitottak tavasszal tüzet és végeztek 21 embrrel, köztük 19 külföldi turistával.  És hogy a tengerparti támadó, a 24 éves Seifeddine Rezgui titokban lépte át a határt, amikor visszatért Tunéziába.

A fiatal mérnökhallgató még januárban ment Líbiába, pontosabban a kitűnő állapotban fennmaradt ókori romjairól híres Szabratába. Amely az ország nyugati részén fekszik, és egyike azoknak a kaotikus helyeknek, ahol kiképzőtáborokat működtetnek a dzsihádista fegyveres csoportok. Ezek közül több is hűséget esküdött az Iszlám Államnak. Az IÁ azt állítja, hogy ő a felelős a szúszai lövöldözésért.

Az elkövetőről már elég sokmindent megtudtak a hatóságok. Például azt, hogy kitűnő diák volt, korábban szerette a break dance-t és még le is vizsgázott a táncból. Kung Fu edzésekre is járt. Nagylelkűnek írták le volt diáktársai. Belépett az Anszar al Saría iszlamista csoport ifjúsági tagozatába, de nem tartozott az aktivisták vagy a vezetők közé. Sőt, ő volt az egész társaságban a legkevésbé radikális. Részt vett a vitákban, de tiszteletben tartott minden véleményt. Nem érvelt agresszíven vagy indulatosan. Semmi olyat nem tett, amiből sejteni lehetett volna a későbbieket. Annak a posztgraduális intézetnek az igazgatóját, ahol a merénylő tanult, szintén sokkolta, amikor megtudta, hogy volt diákjuk ölt meg 38 turistát.

Szakértők szerint éppen ez a legnagyobb kihívás Tunéziában. Vagy máshol. Hogy a majdani merénylőkről senki nem gondolná, hogy azok. Egyáltalán nem viselkednek radikálisan. Egészen addig, amíg el nem jön a nap, amikor végrehajtják a rajuk bízott feladatot.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez