Áttörés a Közel-Keleten: Szaúdi herceg látogat Izraelbe

Al-Valid bin Talal herceg legutóbb azzal hívta fel a figyelmet, hogy bejelentette: jótékonysági célra ajándékozza el teljes – 32 milliárd dolláros – vagyonát. Most pedig újból robbantott: ha igazak a Jerusalem Post értesülései, akkor hamarosan Izraelbe látogat.

A Jerusalem Post szaúdi forrásokat idéz, amelyek szerint a herceg kijelentette, “itt az ideje, hogy véget vessünk a zsidó nép iránti abszurd gyűlölködésnek”. Útja pedig – úgymond – egy békésebb, és egységesebb Közel-Kelet megteremtését célozza.  Azt is idézik tőle, hogy “Szalman király kért fel arra, hogy építsek ki közvetlen kontaktust az izraeli  értelmiséggel, hogy békés kapcsolatokat építsünk izraeli szomszédainkkal.” A herceg egy hetet tölt majd – egyelőre nem tudni pontosan mikor – a Szentföldön, és imádkozik majd az iszlám egyik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetben.

Az értelmiségi kapcsolat persze csak az első lépés, mert már most szó lehetne egy későbbi katonai, és hírszerzési együttműködésről is.

Bár formailag a két ország nincs baráti viszonyban, az elmúlt időszakban a titkos diplomácia szintjén – úgy hírlik – már több találkozót is tartottak magas rangú izraeli és szaúdi tisztségviselők. A Jerusalem Post öt ilyen tárgyalásról tud, amelyek több helyszínen – Indiában, Csehországban, Olaszországban – zajlottak.

A zsidó államot és a sivatagi királyságot alapvetően a közös ellenség hozhatja egy platformra – e két ország a leghevesebb  ellenfele a növekvő iráni aktivitásnak a Közel-Keleten. Mindkét ország – különböző okokból – fenyegetve érzi magát a perzsa állam térhódításától, és erős aggodalommal kíséri az amerikai-iráni közeledést. A másik szervezet, amelyet szintén mindkét állam ellenségének tart, az a Muszlim Testvériség, illetve az ahhoz kapcsolódó Hamász.  Ugyanakkor közösek a szövetségeseik is a térségben – egyaránt jó kapcsolatokat ápolnak a jelenlegi egyiptomi vezetéssel, a szír polgárháborúban pedig a “mérsékelt iszlamista” erőket támogatják.

Bár a háttérben látható volt a közeledés egy ideje, egy ilyen nyílt akció  valóban áttörést jelentene, és alapvetően változtathatja meg Izrael helyzetét a térségben, jelentősége csak a Camp David-i békéhez hasonlítható  Szaúd-Arábiának jelentős befolyása van az iszlám világban, ha a “két mecset őre” (ez a szaúdi király hivatalos címe) azt mondja, hogy innentől kezdve Izrael a barátunk, nehéz lesz neki ellentmondani. Az is figyelemreméltó, hogy, míg Camp Davidet az Egyesült Államok nyomása hozta létre, a szaúdi-izraeli közeledés  ha nem is irányul Amerika ellen, de mindenképpen független Washington akaratától, sokkal inkább a regionális politikai játszmák része.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez