Fogyatékosokon tesztelik a biológiai fegyvereket

Legalábbis ezt állítja egy észak-koreai disszidens, aki korábban Északon részt vett a biológiai és vegyi fegyver programokban. Látszólag bizonyítékokkal szolgál arra, hogy fogyatékosokon tesztelik a fegyvereket.

A kutató, akit Lee-ként ismertet egy japán sajtó, egy Kanggye városi mikrobiológiai kutatóközpont alkalmazottja volt a kínai határ közelében. Július 6-án viszont disszidált- számolt be róla egy dél-koreai lap, a Yonhap. Lee (47) Finnországba menekült a Fülöp-szigeteken keresztül- állítja egy emberi jogi csoport Észak-korában. A férfi birtokában van egy elektronikus adattároló, melyen állítólag 15 gigabájtnyi információ van arról, hogy az észak-koreai rezsim embereket használt a biológiai és vegyi fegyverek teszteléséhez.

Azt tervezi, hogy az Európai Parlamentben tesz vallomást, kiemelve, hogy az észak-koreai vezetés mennyire használja ki saját népét- mondja az emberi jogi csoport. A múltban egyébként már voltak hasonló jelentések. Korábban egy észak-koreai tiszt, aki a különleges erőknél volt, 1990-ben disszidált, és azt mondta a dél-koreai hírszerzési tisztviselőknek, hogy az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor látta, hogy fizikailag és szellemileg fogyatékos embereket használtak a vegyi fegyverek tesztelése során.

„A biológiai és vegyi hadviselés során a teszteknél mindig szükség van áldozatokra”- mondta egy interjúban tavaly. „Eleinte a vegyi anyagokat egereken tesztelték, láttuk, ahogy meghalnak. Aztán a vizsgálatot átvitték emberre, és megmutatták, hogy hogyan végez emberekkel az adott anyag. Láttam a saját szememmel.”

Februárban a dél-koreai hírszerzés arra figyelmeztetett, hogy Phenjan fokozta a biológiai és vegyi hadviselést, és egy tucat nagyszabású hadgyakorlatot tartottak tavaly. Disszidált katonák vallomásai alapján megállapították, hogy a rezsim 4500 tonna vegyi anyagot állít elő egy évben. Több mint 40 -féle halálos vegyi anyagról szólnak a jelentések.

Bár az ENSZ már nem egyszer tárgyalt Észak-Koreával, a szankciókon túl nem igazán nem világos, hogy milyen további lépéseket lehet tenni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez