Tunézia – a magyarok maradnak

Vannak, akik tanácstalanul keringenek a bőröndjük körül, hogy el merjenek-e menni a még januárban lefoglalt tunéziai nyaralásra. És vannak, akik lelkesen csapnak le arra a lehetőségre, hogy most 100 ezer forint alatt juthatnak ötcsillagos all inclusive üdüléshez. Mi a helyzet két héttel a 38 nyaraló életét követelt tengerparti támadás után?

Tegnap a tunéziai biztonsági erők a hegyekben csaptak le feltételezett terroristákra. Ötöt közülük megöltek annak az egész országra kitrejedő akciónak a keretében, amellyel megpróbálják visszaszorítani a terroristákat. A Nemzeti Gárda és a hadsereg két hét óta megsokszorozott erővel üldözi a szélsőségeseket. A történelmi helyeket, idegenforgalmi nevezetességeket a hadsereg tartalékosai vigyázzák 18 ezer rendőrrel együtt, a strandokon pedig 1600 felfegyverzett rendőr járőrözik. Megerősítették a szárazföldi határok védelmét is: a korábbinál jóval több katona van szolgálatban. És sokkal szigorúbban ellenőrzik a beutazókat is. Vagyis soha nem vigyáztak arrafelé annyira a turistákra, mint most.

Másrészt a britek éppen tegnap tanácsolták el polgáraikat a Tunéziába utazástól, sőt: hazahívták őket. Mert úgy ítélték meg, hogy nem biztonságos az ország. Ők 30 honfitársukat veszítették el a két héttel ezelőtti támadásban. Ám a hazatérni kényszerülő nyaralók közül nem egyet láttunk tegnap morogni a híradókban. Egyikük, a 37 éves londoni Myles Roberts azt mondta az amerikai AP hírügynökség tudósítójának: szerdán érkeztek egyhetes nyaralásra. Nem szívesen megy haza idő előtt, de nem tehet mást, mert arról értesítették, hogy az utolsó charter vasárnap indul Nagy-Britanniába.Szerinte az, hogy London a turistákat hazatérésre szólította fel, azt jelenti, hogy behódolt a terroristáknak. Akiknek éppen ez volt a céljuk: a turisták elriasztásával ütést mérni a tunéziai gazdaságra.

Franciaország csak éberségre int, és Németország sem változtatott Tunézia biztonsági besorolásán, a turistáknak adott tanácsain. Egy francia diplomatától azt tudta meg az AP, hogy Franciaország, Nagy-Britannia és Németország segíteni fog az észak-afrikai országnak a repterek, turistahelyek és külföldi érdekeltségek biztosításában, a részleteket napokon belül kidolgozzák.

A magyar külügyminisztérium sem változtatott Tunézia korábbi biztonsági besorolásán. Folyamatosan figyelik a helyzetet, és ha kell, lépnek – áll a tárca közleményében. A magyar turisták nem mondják le tömegesen a tunéziai nyaralásokat – tudtuk meg a négy nagy tunéziai utaztatótól, a Karthagótól, a Neckermantól, a Sun&Fun-tól és a Taurus-tól. Az árak mégis lejjebb mentek: egy egyhetes, all inclusive nyaralás ötcsillagos szállodában már 100 ezer forint alatt elérhető. A tunéziai kormány és az idegenforgalmi hivatal mindent megtesz azért, hogy Tunézia továbbra is úticél maradjon, és ezért sokféle kedvezményt biztosít most. Adókedvezményt kaptak például a hotelek, és október végéig a tuniszi kormány kifizeti a chartergépeken az üres helyeket az utazásszervezőknek, ha azok félig megtöltik a járatot. Ez a Magyarországon működő irodáknak is lehetővé tette, hogy rég nem látott szintre vigyék le az árakat. És ezzel sokan élnek is.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez