Olaj a tűzre – mi köze van a klímaváltozásnak a terrorizmushoz?

Az éghajlatváltozás okozta élelem- és vízhiány tömeges migrációhoz vezethet, források körüli háborúhoz, államok széteséséhez. Mindez pedig termékeny talajt kínál a konfliktusoknak és a terrorizmusnak. Erre figyelmeztetnek most közzétett jelentésükben a szakértők.

Több ország tudósai, pénzügyi és politikai kockázatelemzői tették le az emberiség asztalára a riasztó tanulmányt. Mely szerint korántsem vár vidám jövő ránk egy, a mostaninál jóval melegebb bolygón.  Az emelkedő hőmérséklet és a vele együtt növekvő tengerszint összezsugorítja a termőterületeket, és szembeállítja egymással az embereket, főként a már most is zűrzavaros Közel-Keleten és Afrikában – állapítja meg a “Klímaváltozás – a kockázatok felmérése” címet viselő tanulmány.

Már az a 0,8 Celsius fokos hőmérséklet-emelkedés is, amit az ipari forradalomtól mostanáig megtapasztalt az emberiség, jelentős problémákkal állította szembe Földünk lakóit. “Úgy tűnik, hogy a klímaváltozás hatalmas kockázatot jelent a nemzeti és a nemzetközi biztonságra” – írják a szakértők. Akik szerint

konfliktusok forrása lehet a vízért és a termőföldért induló harc. A mai, minden eddiginél súlyosabb menekültválság pedig komolytalannak fog tűnni, annyian fogják elhagyni emiatt a lakóhelyüket.

“Bizonyos régiókból az elvándorlás nem választás kérdése lesz, hanem szükségszerűség, és soha nem látott méreteket ölthet. A nemzetközi közösség pedig, amely már most teljesítőképessége határán van, nem tudja majd kezelni a helyzetet”. Ez pedig a ma még stabil, fejlett és konszolidált országokat is kikezdheti.

Különösen a Közel-Kelet és Észak-Afrika országai vannak veszélyben, sokan már most vízhiánnyal küzdenek ott, egyre növekvő népesség és egyre nagyobb szárazság mellett. De a szubszaharai Afrikában is népességrobbanás tapasztalható, jóllehet már ma is ott van a legtöbb éhező a világon, és gyorsabban nő az átlaghőmérséklet arrafelé, mint a világ többi részén.

A különböző országok egy időben lesznek kitéve ezeknek a nyomásoknak, ami még nagyobb kihívások elé állítja majd az államokat. Nőni fog azoknak a területeknek a száma, amelyeket képtelenek lesznek ellenőrzésük alatt tartani, és ez a terroristák térnyeréséhez vezet. A hatalmi vákumban gyökeret vernek a terrorcsoportok, amelyek a létezés peremére szorult, legalapvetőbb jogaiktól is megfosztott emberek között sikerrel toborozhatnak.

A jelentést 11 ország több mint 40 szakértője készítette a politikacsinálóknak. Az ENSZ tagállamai már jó ideje tárgyalnak egy új, globális megállapodásról, amelyet az év végén Párizsban kéne aláírniuk. Ez a Földön a hőmérsékletet nem engedné több mint 2 fokkal az ipari forradalom előtti idők hőmérséklete fölé menni. Ami leginkább az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának visszaszorításával érhető el. Máskülönben 2100-ra 5 fokkal fog nőni az átlaghőmérséklet, és 40-100 centivel a tengerek szintje. Akkor pedig extrém viharok jönnek, hosszabb és gyakoribb száraz időszakok, hőhullámok, áradások, betegségek, növény- és állatfajok kihalása. Vagyis bármilyen kis lépés a klímaváltozás kivédésre óriási hatással lehet a jövőnkre – mondják a szakemberek.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez