Dubaj továbbra is maga a csoda

Az inforádió Világszám műsorának eheti adásában Dubaj legcsodálatosabb építményeivel, látványosságaival és az Emírség kihagyhatatlan kincseivel foglalkozik a műsorvezető: Kiss Róbert Richard.

Ami Dubajra mindenképpen jellemző, és távolról is látszik: a városfejlesztők szeretnek nagyban gondolkodni. A fejlődés még mindig nem ált meg. A jelenleg felfedezhető csoda csupán 10%-ka az elképzeléseknek- derül ki a Világszám műsorából. Utóbbit maga a dubaji emír nyilatkozta, az általa írt ‘My Vision’ című rekordszámban eladott könyve kapcsán. Mohammed bin Rasíd al-Maktúm dubaji emír egyébként könyvében a többi között azt is elárulja, hogyan kell nyereségesen légitársaságot alkotni.

Dubajban egyébként az egyik legcsábítóbb a munkavállalás. Ennek oka, hogy rendkívül kedvezőek az adók, áfa egyáltalán nincs. Utóbbi bevezetése egyébként a 2008-as válság idején felmerült, végül az Emír letett róla. Továbbá nincs személyi jövedelemadó, a nálunk ismert sok-sok adónemről pedig sokan nem is hallottak. Dubajban a hotelekben, bárokban árusított alkoholt terheli 30%-os adó, továbbá 5% terheli a szállodai szolgáltatásokat és a szórakoztató intézményeket. Általános értelemben vett társasági adó nincs, a külföldi bankoknak azonban 20%-ot be kell fizetniük a nyereségük után. Ez alól kivételek a belföldi bankok: nekik semennyit. Az olajvállalatok esetében van komoly elvonás: náluk 55% az adó. Ez utóbbi főként a külföldi olajvállalatoknak jelentős hátrány. Ennek ellenére egyébként Dubaj éves bevételének csupán 6%-ka származik olajüzletből. Az összes többi különböző fejlesztésekből, ingatlanokból, állami vállalatok nyereségéből, és turizmusból származó bevétel. Vám egyébként szintén alig van, az általános vámkulcs 4%, a luxuscikkek esetében 10%. Ez világviszonylatban az egyik legkedvezőbb.

Dubajban egyébként sok esetben az ingatlanon mennek a legnagyobb üzletek. Erre jó bizonyíték, hogy sok esetben még a tervezőasztalon lévő épületek kerültek újabb, majd újabb tulajdonosokhoz. Az első pálmasziget tervezésekor is megrohamozták az értékesítőket az ügyfelek. Az emír elmondása szerint valamennyi ingatlan 72 órán belül elkelt a pálmaszigeten. Meglepő dolog egyébként, hogy a pálmán a legtöbb épület toronyház, magas épületekkel, a villák száma jóval kevesebb. Egyébként az első pálmasziget sikerén felbuzdulva a második pálmasziget formája is elkészült, de csak jóval később kezdődtek meg az infrastrukturális fejlesztések, és 50%-kal nagyobbra tervezték, mint az elsőt. A harmadik pálmasziget tervei is már elkészültek, sőt már homoksziget formájában már el is készült.

A Dunajban folyó fejlesztésekről, csodálatos tervekről, építményekről és a gazdasági fejlődésről további információkat a Világszám rádióműsorából tudhatnak meg.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez