Az Iszlám Állam mellett a kurdokat is támadja a török hadsereg

Az YPG , a Kurd Népi Védelmi Alakulatok állásait lőtte tankokkal a török hadsereg az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló Dzsarablusz határváros külterületein, Szíria északi részén – közölték a kurdok.

A határ török oldaláról lőtték őket tankokkal, ahelyett, hogy az ISIS terroristáit vették volna célba – áll az YPG közleményében. “Ez agresszió, és le kell állítani.” A kurdok arról is hírt adtak, hogy egy teherautójuk is a török katonák célkeresztjébe került Kobáni mellett. Ez az a szíriai határváros, melynek újjáépítésére gyülekeztk azok a török és kurd fiatalok, akiket öngyilkos merénylő robbantott fel nemrégiben a török oldalon. Akkor 32-en haltak meg.

A támadás után Törökország aktivvá vált az Iszlám Állam elleni, amerikaiak vezette koalícióban, de kurd célpontokat is támadott, vadászgépekkel és szárazföldi erőkkel egyaránt. Szombaton például a Kurdisztáni Munkapárt, a PKK iraki táborait, abban a hadműveletben, amelynek célja Ankara szerint “biztonsági zóna” kialakítása – jelentette a Reuters.

A PKK elleni támadások vélhetően kemény csapást jelentenek arra a törékeny békefolyamatra, amely Ankara és a kurdok között 2012 végén indult.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez