Ismétlés: hat embert késelt meg egy férfi a jeruzsálemi melegfelvonuláson

Az ultraortodox támadót letartóztatták, két sebesült állapota súlyos. A merénylőt néhány hete engedték ki a börtönből. 10 évvel ezelőtt is hajtott már végre hasonló támadást.

Yishai Schlisselt néhány hete engedték ki a börtönből. Azért ült, mert 2005-ben már késelt az akkori meleg büszkeség menetén, akkor három embert sebesített meg. A mostani, tegnapi esetről egy szemtanú így beszélt az izraeli kettes csatornának: “láttam, ahogy egy ultraortodox férfi mindenkit megszúr, aki az útjába került. Hallottuk, hogy  mindenki sikoltozik, és fut, hogy menedéket keressen. Véres emberek feküdtek a földön”.

Összesen hat felvonulót sebesített most meg, közülük ketten kritikus állapotban vannak, egyikük egy 17 éves lány – írja a Jerusalem Post. A rendőrök most azt mondják: megpróbálják feltérképezni Schlissel mozgását a szabadulása óta eltelt hetekben. És hogy semmilyen információjuk nem volt arról, hogy az egyébként nem jeruzsálemi férfi a városba érkezett.

A késelő a Ma’ariv című lap szerint a múlt héten közzétett egy levelet, amelyben azt írta: “muszáj megállítani a bűn felvonulását, bármi áron, mert az Isten nevének megszentségtelenítése.”

Netanyahu miniszterelnök azonnal elítélte a támadást, akárcsak Izrael vallási vezetői. A kormányfő azt hangoztatta, hogy Izraelben mindenkinek, így a meleg közösségnek is joga van békében élni, és meg fogják védeni ezt a jogot. David Lau és Yitzhak Yosef főrabbik szerint “hihetetlen, hogy egy zsidó kezet emel egy másikra a vallás nevében”.

Reuven Rivlin elnök is közleményt adott ki. “Ma ünnepi eseményre gyűltünk össze, de az örömünket összezúzta ez a rettenetes gyűlöletbűntény. A szabadságukat ünneplő és önazonosságuknak hangot adó embereket gonoszul megkéselték. Ne hagyjuk becsapni magunkat: a tolerancia hiánya katasztrófához vezet.”

A melegfelvonulás több résztvevője a rendőröket is hibáztatja: azt mondják, kicsi volt a rendőri jelenlét, másképp nem történhetett volna meg, hogy valaki berohan a tömegbe, és hat embert is meg tud szúrni, mielőtt megállítanák. Egyébként is: figyelni kellett volna a frissen kiengedett késelőre.

A felvonuláson egyébként a Lehava szélsőjobbos szervezet ellentüntetőit kordonnal választották el a résztvevőktől. Vezetőjük, Bentzi Gopstein rabbi szintén ott volt, és azt mondta a Jerusalem Post-nak: “Jeruzsálem szent város, itt nincs helye ilyen parádénak, és ezeknek az embereknek nincs mire büszkének lenniük. Ha ők megtarthatják a büszkeség menetét, akkor rövidesen pedofilek és más elhajlók is az utcákon masírozhatnak majd.” De azért a késelést szervezete nevében ő is elítélte.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez