Whisky az űrben

Egy nagy japán whiskygyártó piát küld a Nemzetközi Űrállomásra. De miért?

Finomabb vajon a whisky, ha a világűrben érik? Lágyabb lesz az íze messze-messze innét? Ezt akarja megtudni a japán lepárló, a Suntory, és ezért – persze szigorúan tudományos kísérlet céljából – elküldi a termékét a Nemzetközi Űrállomásra. Mégpedig a Kounotori 5 japán űrjárművel, amely augusztus 16-án indul útjára.

Összesen ötféle whiskyt küld fel a cég, köztük olyat is, amelynek 40 százalékos az alkoholtartalma. Évekig fogják érlelni őket az űrben, és nem csak a Suntory várja izgatottan az eredményt, de egyetemek és kutatóintézetek is. Ők pontosan azt szeretnék tudni, hogy a megváltozott gravitációs körülmények hatnak-e az ilyesmire.

A japán kísérletet a Kibo nevű modul vezényli le. Vagyis egy robot rendelkezik majd a piával.

Ez egyébként nem az első ilyen eset. Négy évvel ezelőtt a britek küldtek fel néhány ampullával az Ardberg skót whiskyből. Arról nincs hír, hogy ezek visszaérkeztek-e már hozzánk, a kék bolygóra. Mindenesetre érdekes, hogy a whiskygyártók új dolgokkal próbálkoznak. Főleg akkor, ha olyan ital előállítása a cél, amellyel vidáman koccinthatunk akkor is, ha új széria készül mondjuk majd az X-aktákból. Reméljük, az űr jót tesz a whiskyknek.

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez