Így néz ki a rabszolga-árlista

Kik vásárolnak maguknak rabszolgát az Iszlám Államtól? Mennyit ér egy kisfiú, és mennyit egy nagylány? Az ENSZ különmegbizottja beszélt erről New Yorkban, ahol egy árlistát is bemutatott.

Úgy kereskednek a lányokkal, mint egy hordó olajjal – mondja Zainab Bangura, az ENSZ-főtitkár különleges megbizottja. És egy listáról beszél, amit iraki útján látott –  ezen tételesen szerepelnek a rabszolgapiaci árak. A legdrágábbak nem is a fiatal nők. Az egy év körüli kisfiúkat lehet a legjobban eladni. A kereskedő az Iszlám Állam, a vevők a saját fegyveresei és a gazdag közel-keletiek.

Zainab Bangura azzal a szexuális erőszakkal foglalkozik, amit a válságövezetekben követnek el. A New Yorkban ismertetett listájának hitelességét lehetetlen ellenőrizni, de szerinte nem fér kétség hozzá, hogy a felsorolt árak valódi tranzakciókat tükröznek. És sorolja is, ki mennyit ér az ISIS szerint. Az 1-9 éves gyerekek 165 dollárnyi iraki dínárt, a kamaszlányok 124 dollárt, 20 év fölött pedig meredeken zuhan az ár. A 165 dollár mai árfolyamon 47 ezer forint.

“Egy lányt öt-hat különböző férfinak is eladhatnak. De van olyan is, hogy a családja vásárolhatja vissza az elhurcolt gyereket vagy nőt, dollárezrekben mérhető váltságdíjért.”  Először a parancsnokok kiválogatják azokat, akiket ők akarnak maguknak, aztán a gazdag outsiderek licitálhatnak, a maradékot pedig listaáron vehetik meg a harcosok.

Bangura, aki maga is muszlim, és korábban Sierra Leone külügyminisztere volt, azt mondja: a több mint 200 ezer szíriai és iraki négyzetkilométeren uralkodó terrorszervezet, az Iszlám Állam ellen nem lehet úgy harcolni, mint bármely lázadó csoport ellen. Ez ugyanis gyökeresen új képződmény és új kihívás. Hadsereg mintájára felépített katonasággal és vezetett, szervezett állammal. Amit sokan nem akarnak észrevenni, mert úgy érzik, hogy ezzel legalizálnák a rémes szervezetet.

Amely a brutalitásai propagálásából is előnyt kovácsolt magának. Ezt már Kerry Crawford mondja, aki egy virginiai egyetem professzora. “Ha te és a csoportod olyasmit csináltok, ami tabunak számít, akkor az, hogy együtt csináljátok, szövetséget teremt köztetek. A szexuális erőszak tényleg félelmet kelt a lakosságban.”  Aztán hozzáteszi: a katonák által elkövetett nemi erőszaknak hosszú történelme van. Nem is olyan régen, az 1990-es években Európában, a volt Jugoszláviában is működtek erőszak-táborok a délszláv háborúban.

Az Iszlám Államnak mára bevett gyakorlata, hogy azokon a meghódított területeken, ahol nem szunnita muszlimok élnek, megpróbálja megtéríteni, és ha nem megy, rabként kezeli a keresztényeket, jazidikat, síitákat. És ezt Isten szolgálataként, szent háborúként adja el, ami nem is marad hatástalan a világ más részein élő muszlimokra, hisz sokan ennek a részei akarnak lenni, amikor a Közel-Keletre mennek harcolni az ISIS-hez.

“Saját gépezetük van, programjuk” – mondja az Iszlám Államról Bangura. “Külön kézikönyvük arra, hogyan bánjanak ezekkel a nőkkel. Házasságkötő irodájuk van, ahol regisztrálják a ‘házasságokat’ a megvásárolt lányokkal-asszonyokkal. Árlistájuk van.”

Tavaly már megjelent egy videó, amelyen egy rabszolgapiacon fegyveresek diskuráltak arról, hogy melyik nőért mennyit adnának. Novemberben már sokan beszéltek az árlistáról is. Akkor azt mondták, lehetetlen annak valódiságát bizonyítani. Most a magasrangú ENSZ-megbizott azt mondja: miután a helyszínen látta a listát, teljes biztonsággal állíthatja, hogy az igazi. És használatban van.

(Visited 79 times, 6 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez