Drónok őrzik a teknősök tojásait Mexikóban

A  levegőből igyekszik megakadályozni a mexikói kormány, hogy az augusztusban  tojó teknősök tojásai  az előző évekhez hasonlóan bűnözők kezébe kerüljön. A teknőspopulációt a bizonytalan költések miatt kihalás fenyegeti.

A szövetségi rendőrség, az ügyészség és a haditengerészet összefogásával négymillió dollárt költöttek drónok vásárlására és a levegőből figyelik majd a teknősöket, őrzik a tojásokat. A drónok közül kettő máris működésbe lépett a Csendes-óceán partjai mentén lévő Oaxaca szövetségi államban. Feladatuk, hogy a lehetőségekhez mérten megakadályozzák a kihalással fenyegetett teknősfajok tojásainak illegális begyüjtését.

A becslések szerint a teknősök mintegy 60 millió tojást raknak le évente a mexikói tengerpartokon – a csendes-óceán partainál és a Mexikói-öbölben egyaránt. Ugyanakkor a rossz krülmények és a tolvajok miatt aig 0,02 ezrelékük éri el a kifejlett kort. Ezt a helyzetet súlyosbítja, hogy összegyűjtik a tojásokat és éttermek, valamint ezoterikus szeánszok szervezőinek eladják azokat. A santeríákról ismert piacokon Puerto Escondidóban, Sonorában és Juchitánban 20 dollárt is fizetnek egyetlen teknőstojásért.

A mostani drónos védelemmel egy teljes őrzést igyekeznek megvalósítani a költésre alkalmas tengerpartokon. Ugyanakkor megfigyelők szerint a tojáslopók többségében szegény kröülmények között élő emberek, akik aztán a zsákmány eladásából fedezik szükségleteiket. Jelenleg fényes nappal is kutatnak tojások után a mexikói tneegrpartokon, semmilyen büntetés nem riazstja vissza őket. Remélik, hogy a drónok segítenek a helyzeten.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez