Pink taxi, csak nőknek

Nők vezetik, és csak akkor szállhatsz be, ha te is nő vagy. Már csaknem 10 éve róják az ilyen taxik a közel-keleti utakat Iránban, az Emírségekben, Libanonban, Szíriában, Kuvaitban. Most nyáron megérkeztek Egyiptomba is. És velük a vita: jó-e ez, vagy nem?

Ha azt hinnéd, hogy a dolognak a valláshoz van bármi köze, tévedsz. A biztonság a kulcsszó. A 2011-es arab tavasz után drámaian megromlott a közbiztonság Egyiptomban, és csak lassan tér magához. Ráadásul az országban mindennapos a nők molesztálása: az ENSZ szerint több mint 99 százalékuk szenvedett már el valamilyen formában zaklatást, a durva érintéstől egészen a szexuális erőszakig.

erőszak

Hárem

A pink taxi így jó ötletnek tűnik. Mégis leginkább a feministák és a nőszervezetek ágálnak ellene. Azzal érvelnek, hogy a nemi szegregációt segíti, nem oldja meg a gondot, inkább konzerválja. Ahelyett, hogy felvennék a harcot a zaklatás ellen, megkerülik a problémát. A cél ugyanis az volna, hogy a nők akkor is biztonságban érezzék magukat, ha férfiak veszik körül őket. Ráadásul könnyű megoldással kecsegtet más téren is, például az oktatásban.

Sokszor előkerül a hárem szó is, ha a pink taxikról folyik a szó. Értsd: a nőket bezárják ezekbe a kocsikba, ahelyett, hogy a körülményeken változtatnának. És még egy gondjuk van az ellenzőknek: a társadalmi szakadék. Amelyet szerintük tovább növel a szolgáltatás, hisz csak a jobbmódúak engedhetik meg maguknak: a többieknek ott a férfiakkal-nőkkel vegyesen zsúfolt busz.

Egy újságíró szerint olyan a helyzet, mint amikor a felső középosztály tagjai súlyos vagyonokat fizetnek azért, hogy kerítésekkel körbevett lakóparkokban izolálják el magukat a többiektől. Egy szociológia-professzor pedig egyenesen úgy véli, hogy nagyobb az erőszak és az emberrablás veszélye egy pink taxiban: mert mi van, ha az Isten háta mögötti területen robban le egy ilyen kocsi?

pink2

Nyugodtan alszanak

A másik tábor azt vallja: egy akkora városban, mint Kairó, mindenképpen a gyakorlati megoldásokat kell előtérbe helyezni. Ez pedig az. És emlékeztetnek rá, hogy a metrón is vannak csak női kocsik. Amiket ugyan nem kötelező a nőknek igénybe venniük, de elvben férfi ezekbe a lábát be nem teheti. Szerintük a nők előtt újabb lehetőségeket nyit meg a pink taxi: olyan területre engedi be őket, ami eddig csak férfidomínium volt, a taxisofőrök világába.

Inasz Hasszan pink taxit vezet. Azt mondja, a nők sokkal szabadabbnak érzik magukat, ha a sofőr is nő. Nyugodtan álomba merülnek például a hátsó ülésen, amit soha nem mernének megtenni, ha férfi ülne a volánnál.  Sőt: rábizzák a gyereküket is, amit egy normál taxis esetében nem mernének megtenni. Ő vitt már harmadikos kiskölyköt a hatalmas város keleti végéből a nyugatiba.

A vita folyik, a pink taxik meg szorgosan gurulnak a kairói utcákon.

(Visited 11 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez