Ismét nyerésre állnak a kurdok

A kurd önvédelmi erők szerdán kiűzték az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet harcosait tíz településről az észak-iraki Kirkuk tartományban – közölték katonai források.

Nevük elhallgatását kérő illetékesek arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légicsapásai által támogatott kurd erők hajnalban indították meg a támadást a Bagdadtól mintegy 175 kilométerre északra fekvő Dakuk körzetben. A biztonsági erők estére egy 250 négyzetkilométeres területet vontak az ellenőrzésük alá. A katonai művelet során a fegyveres erők öt tagja életét vesztette, többségük pokolgépes támadásban.

A kurdok és a szélsőséges iszlamisták közötti frontvonal a Reuters brit hírügynökség szerint az utóbbi hónapokban jórészt megmerevedett Irakban. Az iraki Kurdisztán által magáénak követelt területek legnagyobb része már jelenleg is a kurdok ellenőrzése alatt áll, akik a jelek szerint nem akarnak benyomulni a szunnita arab többségű körzetekbe.

„Ez a terület (Dakuk közelében) veszélyt jelentett a Kirkukot Bagdaddal összekötő főútra, valamint az IÁ által elfoglalt területek mellett fekvő kurd és más falvakra” – mondta a kurd erők dandártábornoka. A kegyetlenkedéseiről közismert szunnita terrorszervezet – miután jelentős területeket vett ellenőrzése alá Szíriában – tavaly júniusban egy villámhadjárat során elfoglalta Irak északi és nyugati területeinek jelentős részét is. A kurd erőknek később számos térségből sikerült kiszorítaniuk az Iszlám Állam harcosait.

Fotó: Wikipedia

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez