A négy leggyakoribb tévhit a bevándorlásról

A jelen helyzet miatt mindenhol óriási téma a menekültkérdés, arról azonban már kevesebbszer esik szó, hogy mik azok a dolgok, amiket alapjában véve rosszul gondolunk az egészről. Diego Acosta, az Independent újságírója összeszedte a (talán) legfontosabb tévhiteket. A mgállapítások általánosak, az adatok természetszerűleg még a mostani nagy hullám előttről, 2013-ból valóak.

1, “Egyre többen döntenek a migráció mellett”

2013-ban csupán a világ népességének 3,2%-a élt másik országban, mint amelynek állampolgára. Ráadásul az olyan helyeken, mint az Európai Unió – ahol szabadon vándorolhatnak az emberek egyik országból a másikba – sem változik érdemben ez a szám, itt is szintén három százalék körül mozog.

Ez pedig azt jelenti, hogy a világ lakóinak 97%-a a hazájában marad. Tehát a bevándorlás egyenesen ritika.

2, “A közlekedés fejlődésének köszönhetően egyre többen vándorolnak más országba”

Érdekes módon az elmúlt ötven évben nem változott jelentősen a bevándorlók száma, pedig elképesztően nagy fejlődésen ment keresztül a közlekedés.

Az egyes országok polgárai pedig könnyen rosszul becsülhetik meg a bevándorlók arányát hazájukban. Nagy-Britanniában például egy felmérésben megkérdezték, vajon hány százalékra gondolnak. 31%-ot mondtak, pedig a valóságban ez csupán 13% volt.

3, “A bevándorlók délről északra mennek”

Az általános elképzelés az, hogy az emberek délről indulnak északra, de valójában itt is egészséges egyensúly van. A migráció nagyjából fele az egyik déli pontról a másikra történik. Persze van rengeteg északi, aki további északi helyszínekre költözik, az egész egy körkörös folyamat, sokkal bonyolultabb, mint ahogy mi azt elképzeljük.

4, “A migránsok általában szegények”

Általában nem a legszegényebbek döntenek amellett, hogy elhagyják otthonukat, hanem a valamivel tehetősebbek, aki meg tudják tervezni az utat, és fenn tudják tartani magukat megérkezésükkor.

Természetesen a jelenleg érkező menekültek teljesen más okból indulnak útnak, egyszerűen személyes biztonságukat féltik. Az pedig, ha  más indítékot tulajdonítunk cselekvéseiknek, veszélyes lehet – mondja a brit Independent újságírója.

Fotó: Wikipedia

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez