Így fogad be menekülteket az Egyesült Államok

Az utóbbi napokban több támadás is érte az Egyesült Államokat, hogy miért nem veszi ki a részét a menekültválságból és fogad be szíreket, illetve a környező országokból menekülőket. Bár Barack Obama ígéretet tett arra, hogy tízezren kaphatnak menekültstátuszt, ne gondoljuk, hogy ennyi lenne az összes segítség amerikai oldalról a világ menekültjeinek.

Az Egyesült Államok évi körülbelül 70 ezer menekültet fogad be. Az idei évre is megállapították a kvótát, melyből 68 ezer oszlik meg a világ különböző régiói között, kétezer hely pedig azoknak van fenntartva, akiknek – földrésztől függetlenül – égető szükségük van rá.

A felosztás a következőképpen néz ki: Afrika 17 ezer helyet, Kelet-Ázsia 13 ezret, Európa és Közép-Ázsia együtt ezret, Latin-Amerika négyezret, a Közel-Kelet és Dél-Ázsia pedig 33 ezer helyet kap az évi kvótából.

Ahhoz, hogy megállapítsák kit illet meg a menedékjog, alapvetően három prioritást tartanak szem előtt. Elsősorban azt, hogy közvetlen veszélyben vannak-e, másodsorban, hogy valamilyen kisebbségi etnikai vagy vallási csoportba tartoznak-e, melynek szüksége van az Egyesült Államok támogatására. Végül pedig figyelembe veszik a családok egyesítését, így ha élnek Amerikában közeli rokonok, akkor az amerikai jog mindent megtesz, hogy együtt élhessenek.

A folyamat azonban – a hivatalos adatok szerint is – hosszadalmas, mert minden egyes embernek szigorú biztonsági ellenőrzésen is át kell esnie, hogy menekültként beutazhasson az Egyesült Államokba. Ennek megfelelően a menedékjogi procedúrát általában nem is az országon belül, hanem azon kívül intézik – amiben persze az a szerencsés földrajzi helyzet is Amerika segítségére van, hogy az ország távol esik a válsággócoktól, sem szárazföldön, sem hajóval nem megközelíthető.

 

Fotó: Wikipedia

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez