8,3-as földrengés Chilében, cunamiveszély Új-Zélandon

8,3-es erősségű földrengés rázta meg Chilét, helyi idő szerint este 8 környékén. A földmozgást kisebb cunamik követhetik. A rengést még 1100 kilométerrel arrébb, Buenos Aires-ben is érezték.

Eddig öt halottról tudnak a dél-amerikai országban, egymillió embert kitelepítettek a tengerparti területekről. Az epicentrum 232 kilométerrel észak-nyugatra volt a fővárostól, Santiagótól, az óceán alatt, több, mint 10 kilométer mélyen. Coquimbo környékén 4 és fél méteres hullámok keletkeztek. Percekkel később több utórezgés is volt – legalább 15, köztük 7-es és 6-os erejűek is.

Ez a legnagyobb földrengés Chilében a 2010-es óta, amely 500 embert ölt meg. Michelle Bachelet elnök élő tévébeszédben számolt be a történtekről, és közölte, hogy az érintett területekre utazik. Coquimbót és Tongoy-t katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították, és csapatokat küldtek oda a fosztogatások megakadályozására. Chilében sokan keresték most fel a partmenti területeket a nemzeti ünnep, a Fiestas Patrias előestéjén.

A cunami előrejelző intézet három méternél is nagyobb tengerárra figyelmeztetett, de nemcsak Chilére adtak ki riasztást, hanem Perura, Hawaira, Kalifornia egyes részeire, sőt, még Új-Zélandra is. Emiatt ott is legalább egy iskolát evakuáltak – adta hírül a BBC.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez