Újabb összecsapások Jeruzsálemben

Összetűzések robbantak ki Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában pénteken palesztin tüntetők és rendőrök között, tüntetők és rendfenntartók egyaránt megsebesültek.

Előzőleg a palesztinok „a harag napját” hirdették meg péntekre, válaszul az elmúlt napok összecsapásaira, amelyek az izraeli biztonsági erők és a palesztin fiatalok között a Mecsetek terén történtek. Az izraeli közszolgálati rádió értesülése szerint a Hamasz és az Iszlám Dzsihád nevű radikális iszlamista szervezetek felhívták a palesztinokat, hogy az 1967-ben elfoglalt palesztin területeken is tüntessenek pénteken a jeruzsálemi események miatt.

A pénteki ima után a muzulmán hívők békében távoztak a mecsetekből, az összecsapások később kezdődtek.

Az izraeli katonai rádió értesülése szerint a rendőrség határőr egységei a kelet-jeruzsálemi Dzsabel Mukaber nevű lakónegyedben kerültek összetűzésbe a köveket és Molotov-koktélokat dobáló palesztin fiatalokkal. Négy izraeli biztonsági sebesült meg, egyikük közepesen súlyosan, hárman pedig könnyebben, amikor a palesztin erőszakos tüntetők felgyújtott autógumikkal és szeméttárolókkal elzárták az útkereszteződéseket, és kövekkel, valamint házilag készített Molotov-koktélokkal célba vették a rendőröket.

A Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint péntek délután ezen a helyszínen közepesen súlyosan megsebesült egy palesztin fiatal is. Az incidens annak a helynek a közelében történt, ahol múlt vasárnap este egy izraeli férfi, akinek az autóját megdobálták, elvesztette az uralmat a jármű fölött, egy oszlopnak ütközött és meghalt. A Ciszjordánia különböző helyein zajló összecsapásokban a Háárec című újság honlapja szerint pénteken hét palesztin sebesült meg.

A jeruzsálemi óváros damaszkuszi kapujánál is lázongás tört ki mintegy kétszáz résztvevővel. Ott a palesztinok azért tiltakoztak, mert a rendőri erők a Mecsetek terén egész héten folyó összecsapások miatt csak a negyvenévesnél idősebb férfiakat engedték be az óvárosba, hogy az al-Aksza mecsetnél tarthassák pénteki imájukat.

Összecsaptak a rendőrök és maszkos kődobáló palesztin fiatalok Kelet-Jeruzsálem Abu Tor nevű negyedében is, valamint a város északi részén a Kalandiánál lévő ellenőrző és útelzáró pontnál.

A Hamasz a Gázai övezetben szolidaritási tüntetést szervezett, melynek központi nagygyűlését Hán Juniszban rendezték, és Jordániában is több helyen felvonultak, hogy kifejezzék támogatásukat a Jeruzsálemben az utóbbi napokban az izraeli rendőrökkel összetűző palesztinok irányában.

Pénteken meglehetősen szokatlan módon rendkívüli ülést hívott össze a Knesszet külügyi és biztonsági bizottsága, ahol jóváhagyta a rendfenntartó alakulatoknál szolgáló tartalékosok behívását. Az új, még nagyobb arányú készültséget biztosító intézkedések mellett már pénteken is nyolcszáz fővel növelték a Jeruzsálemben felügyelő rendőrök számát a zavargások miatt.

Fotó: Wikipedia

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez