Az al-Kaidának adott át katonai eszközöket egy amerikaiak által kiképzett parancsnok

Az esetről maga a szíriai parancsnok számolt be az amerikai középső parancsnokságnak. A férfi, akinek kiképzése nemrégiben fejeződött be, azt mondta: a szabad elvonulásért cserébe kellett megtennie a lépést.

Az amerikai középső parancsnokság szerint az Iszlám Állam elleni harcra bevetett szíriai lázadóegységnek biztosított felszerelés negyede került az al-Kaidával szövetséges al-Nuszra Front kezére. Összesen hat jármű és sok-sok lőszer. Az amerikaiak most vizsgálják, hogy pontosan mi és hogyan történt.

Az esetben sok az ellentmondás: korábban a lázadók azt közölték, hogy semmi nem hiányzik, aztán tegnap kiderült, hogy ez nem így van. Akkor állt elő a vallomásával a frissen kiképzett parancsnok. Azt mondta, hogy egy közvetítő útján kénytelenek voltak átadni a felszerelésük egy részét, hogy szabad elvonulást kapjanak az iszlamistáktól. Az amerikai kiképzőprogram egyértelmű megsértésének számít a hadieszközök átadása az al-Nuszra Frontnak – nyilatkozta Pat Ryder ezredes, az amerikai középső parancsnokság, a CENTCOM szóvivője.

A szóban forgó szíriai parancsnok egyike annak a 70 szíriai lázadónak, akik az amerikai hadsereg második kiképző tanfolyamán vettek részt. Nemrégiben tért vissza Szíriába, hogy harcoljon az Iszlám Állam ellen. A kiképző programot sokan és sok mindenért bírálják. Azt mondják, túl kicsit ad és túl későn, ráadásul képtelen megfelelő biztonságot nyújtani azoknak, akik részt vettek benne, miután hazatérnek Szíriába.

A kiképzésre kiválogatott lázadókat keményen ellenőrzik, hogy megtudják: tényleg az ISIS ellen szándékoznak-e felhasználni az amerikaiaktól frissen megszerzett tudásukat, az Iszlám Állam ellen harcoló csoportok, köztük például a kurd erők oldalán. Mindazonáltal már az első csoport kiképzése sem volt teljes siker. Az 54 harcosból az AP szerint csak 11-en harcolnak. Egy ember elesett, egy fogságba került, 11-en Szírián kívül vannak. Másik 14 visszatért ugyan Szíriába, de hátat fordított az amerikai programnak, 18 pedig teljesen eltűnt a képből – róluk semmit nem tudnak az amerikaiak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez