Mamutot találtak egy szójaültetvényen (videóval)

James Bristle és barátja egy többezer éves gyapjas mamut csontvázát találták meg munka közben egy dél-michigani szójaültetvényen. „Éppen egy gázvezeték lefektetésén dolgoztunk, amikor belebotlottunk a maradványokba” – mondta James, aki először azt hitte, hogy egy kidőlt kerítésoszlop ágaskodik ki a földből. De később kiderült, hogy a mamut egyik épen megmaradt agyara volt.

Felfedezésüket azonnal bejelentették, ezt követően Michigani Egyetem őslénytani tanszékének paleontológiai szekértői érkeztek a helyszínre, hogy szakszerűen végrehajtsák a feltárást. A munkálatok azonban nem mentek egyszerűen, egy darut is segítségül kellett hívni, hogy kiemeljék a hatalmas ősállat megmaradt csontjait.

A szakértőknek a mamut medencecsontját, koponyáját és két agyarát sikerült kiemelniük a földből, majd a további ásatások során csigolyákat, bordákat és lapockacsontokat is találtak a helyszínen. A feltárást vezető Daniel Fisher elmondta, hogy az állat több mint 15 ezer éves lehet, és az eddigi kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy a mamutot vélhetően vadászok ejtették el, majd feldarabolták és amit tudtak, magukkal vittek belőle. A mamut megmaradt részeit pedig elrejtették a ragadozók elől, hogy később visszamehessenek érte. A mamut csontjait azonban további kutatásoknak vetik alá, hogy még többet megtudjanak róla.

A feltárást hatalmas érdeklődés kisérte. James Bristle az unokáját is elhozta, hogy saját szemével lássa a nem mindennapi lelet kiemelését. „Az unokám nem hitt a szemének, amikor meglátta a hatalmas csontokat, mindvégig tátott szájjal nézte a műveletet” – mondta James.

Az eddigi ismeretek szerint a gyapjas mamutok mintegy 135 ezer évvel ezelőtt jelentek meg, és a legutóbbi jégkorszak végéig éltek. Elsősorban Eurázsia és Észak-Amerika jéggel borított tájain fordultak elő. Magasságuk elérte a 3,4 métert és súlyuk 4-6 tonna között lehetett. A DNS-vizsgálatok szerint a gyapjas mamutok az ázsiai elefántokkal állnak közeli rokonságban.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez