Tunéziaiak kapják az idei béke Nobel-díjat

A tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartet kapja idén a béke Nobel-díjat, jelentették be péntek délelőtt Oslóban. Az idei esélyesek között emlegették Angela Merkel német kancellárt, Ferenc pápát, Denis Mukwege kongói orvost, aki a fegyveres konfliktusban nemi erőszakot elszenvedő nők számára nyitott kórházat, a Novaja Gazeta című orosz újságot, az amerikai és az iráni külügyminisztert együtt.

A 2011-es tunéziai jázminos forradalom után az ország plurális demokráciájának építéséért tett erőfeszítéseiért 2015-ben az úgynevezett Nemzeti Párbeszéd Kvartet kapja a béke Nobel-díjat. A norvég Nobel-bizottság indoklása szerint csoportot 2013-ban hozták létre, amikor a demokratizálódási folymatot az összeomlás fenyegette a politikai gyilkosságok, társadalmi lázongások miatt. A célja a békés politikai folyamat kialakulásának elősegítése, illetve polgárháború megakadályozása volt.

A Kvartet a civil társadalom olyan szervezeti alkotják, mint a tunéziai szakszervezeti szövetség, az Ipari, Kereskedelmi és Kézműves Konföderáció, az emberi jogi liga, illetve az ügyvédi kamara. A Nobel-bizottság kiemelte, hogy a szervezetek közösen, és nem külön-külön kapták az elismerést, mivel együtt közvetítői, illetve hajtó erői voltak a békés demokratikus fejlődésnek Tunéziában.

Forrás: HVG

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez