Ne söpörd össze az őszi faleveleket!

Ragyogó őszi időben nagyszerű érzés a ropogós száraz faleveleket rugdosni. Nekünk, de nem az utcaseprőknek. Az orosz fővárosban most a Greenpeace vette elő a témát. Szerintük kifejezetten káros, ha túlzásba visszük az őszi falevelek eltakarítását.

Nem könnyű utcaseprőnek lenni az orosz városokban. Míg tavasszal a hóolvadáskor keletkező óriási latyakkal kell megküzdeni, ősszel még a hótakaró korai kialakulása előtt kell felgöngyölíteni a színes falevél-takarót. Teszik is ezt szorgalmasan seprűvel és modern, porszívószerű eszközökkel.

Most azonban beleszólt a munkába a Greenpeace oroszországi képviselete – tájékoztatott az Interfax hírügynökség. A nemzetközi környezetvédő civil szervezet erdészeti programjának vezetője, Alekszej Jarosenko arra kérte a moszkvai illetékeseket, hogy csak az utakról és járdákról takarítsák el a faleveleket, a parkokból, kertekből ne. Szerinte ugyanis különbséget kell tenni a vizes, a járdán balesetveszélyes, illetve a fákat óvó meleg takarót alkotó falevelek között. Ha továbbra is válogatás nélkül folyik a levélgyűjtés Moszkvában, 10-15 éven belül kipusztulhatnak a város fái – jósolják az aktivisták.

Nem zárkózott el a probléma elől a város vezetése. Az Aktivnij Grazsdanyin internetes oldalán megkérdezte a moszkvaiakat, mit szeretnének a falevelekkel. Ha egy háztömb lakóinak 70 százaléka nem ragaszkodik ahhoz, hogy mindenhonnan tűnjenek el a levelek, akkor ott kivételt tesznek. Hogy pontosan mire jut a szavazás, az majd csak a lezárása után, október végén derül ki.

Kép: Tverszkoj bulvár, Moszkva (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez