Budapest spanyol angyala – könyvbemutató a LATIMO támogatásával

A budapesti Cervantes Intézetben a napokban mutatták be Dobos Erzsébetnek, a LATIMO egyesület tagjának korábban magyarul „Megmenekültek – dokumentumok és visszaemlékezések a spanyol embermentésről Budapesten a holokauszt idején” címen megjelent könyvének spanyol változatát. A spanyol fordítás megjelenését – amely „Salvados” néven látott napvilágot – a LATIMO pénzügyi támogatása tette lehetővé.

A mű spanyol kiadásának bemutatására Spanyolország budapesti nagykövetsége, a Cervantes Intézet és a LATIMO bensőséges hangulatú bemutatót rendezett, amelyen a megjelenteket köszöntve Iñaki Abad Leguina, az intézet vezetője hangsúlyozta, hogy a hazája számára oly fontos dokumentumkötet spanyol nyelvű kiadását spanyol körökben többen is szorgalmazták, és köszönetet mondott a LATIMO egyesületnek azért az önzetlen támogatásért, amely ezt lehetővé tette.

kep1

A köszönethez csatlakozott José Ágnel López Jorrin, Spanyolország budapesti nagykövete, aki aláhúzta, hogy számára, mint diplomata számára, különösen példamutató az a magatartás, amelyet egykori elődje, Ángel Sanz Briz a magyar fővárosban képviselt. A bemutatón megjelentek különösen érdekesnek tartották, amikor a nagykövet azokat a történelmi körülményeket boncolgatta, amelyek mentén és miatt hazánkban és Spanyolországban gyakorlatilag ismeretlen maradt Ángel Sanz Briz tevékenysége. Kitért arra, hogy a Franco korszak végéig sem Spanyolország, sem az egykori szocialista Magyarország nem volt abban érdekelt, hogy az események nagyobb nyilvánosságot kapjanak.

kep4

Ángel Sanz-Briz, a „budapesti angyal” spanyol diplomata volt, aki a második világháború alatt ügyvivőként szolgált Budapesten. A nyilvánosságra hozott spanyol diplomáciai iratok tanúsága szerint Sanz-Briz tájékoztatta Franco tábornokot a Holokauszt létezéséről. 1944-ben, hivatalosan Franco kormányától függetlenül, saját elhatározásából segített több mint 5000 magyar zsidót azzal, hogy számukra spanyol útlevelet biztosított, és így megmentette őket a pusztulástól. A mentéshez saját vagyonát is felhasználta, a náci helytartót vesztegette meg vele. Befolyását és kapcsolatait kihasználva sorozatosan hajtotta végre mentőakcióit. E tevékenységéért megkapta a Világ Igaza elismerést, majd 1994-ben a magyar kormány posztumusz érdemrenddel tüntette ki.

kep5

A rendezvény központi eleme a szerző, Dobos Erzsébet mintegy félórás beszélgetése volt Harsányi Iván egyetemi tanárral, aki maga is a spanyol embermentőknek köszönheti életét.  Tagtársunk kiváló spanyolsággal és érdekfeszítően avatta be a jelenlévőket nemcsak a könyv elkészítésének hátterébe, hanem Ángel Sanz-Briz életének egyéb részleteibe is. Elmondta, hogy munkáját 2007 végén kezdte Harsányi Iván, illetve a Holokauszt Emlékközpont segítségével. Megemlítette, hogy segítséget kapott egykori osztálytársától, Karsai Lászlótól, a Holokauszt témájának egyik legtájékozottabb történészétől is. Részletesen szólt arról, milyen kitartó munkával érte el, hogy a vészkorszak túlélőit felkutassa és interjúkat készítsen velük. Kutatásai során mintegy 20 interjút készített a túlélőkkel, akik szerinte dokumentumértékű adatokat szolgáltattak a beszélgetések során.

A rendezvényt a résztvevő spanyol és magyar vendégek közötti kötetlen beszélgetés zárta.

kep3

(Visited 20 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez