Árva gyerekeken segítettek a magyarok Malawiban

Szoros együttműködés alakult ki a Magyar Afrika Társaság (AHU) és a Jacaranda Alapítvány között, amely árva gyerekeknek fenntartott iskolát működtet Malawi legnépesebb városának közelében. Nemrég magyar orvosok is jártak itt, akik gyógyszeradományok átnyújtása mellett több száz gyermeket is megvizsgáltak az intézményben. Az iskola azon kevesek egyike Malawiban és az afrikai kontinensen, amely ingyenes és nem utolsósorban minőségi oktatást, illetve szakmát nyújt a rendkívül hátrányos helyzetű kiskorúaknak, egy jobb élet reményében.

„Közel 400 gyermek tanul nálunk” – mondta Luc Deschamps a Jacaranda Alapítvány vezérigazgatója, akivel Kiss Róbert Richard beszélgetett az iskola működéséről, missziójáról és nem utolsósorban a Magyar Afrika Társasággal és a Malawiban működő Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központtal kialakított szoros együttműködésről.

A Jacaranda Alapítvány által fenntarott oktatási intézmény általános és középiskolai képzést nyújt, 6 és 18 év közötti árva gyerekek számára. Emellett ösztöndíjjal támogatja azokat a diákokat, akik az iskola elvégzése után felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni. Az alapítvány jelenleg 20 ilyen diák számára biztosít továbbtanulási lehetőséget, fedezve ennek az anyagi hátterét is – mondta Luc Deschamps.

Az iskolában az árva gyerekek jól érzik magukat. Rendszeresen napi több étkezést biztosítanak számukra. Ruhát és cipőt kapnak, mint ahogy a tanuláshoz szükséges tankönyveket és egyéb kellékeket is. Állandó egészségügyi ellátásban és felvilágosításban részesülnek. Az intézmény külön hangsúlyt fektet az AIDS és más fertőző betegségek megelőzésére. A gyermekek számára pedig zenei, művészeti és sportprogramokat is szerveznek.

Emellett mezőgazdasági ismereteket is tanulnak. De a gyerekeknek lehetőségük van arra is, hogy valamilyen szakmunkát is kitanuljanak. Erre külön kurzusok vannak, amelyeken a diákok elsajátíthatják az asztalos, kőműves, ács, fodrász és szabó mesterséget. Az intézmény azonban felkészíti a gyermekeket a modern kor vívmányaira is. Médiaismeretek mellett a számítógép és az internet használatára is megtanítják őket. Ráadásul E-learning központot is fenntartanak, amelyen keresztül könnyen hozzájuthatnak a számukra fontos tananyagokhoz, segédanyagokhoz, tesztekhez, kérdőívekhez és jegyzetekhez.

Képernyőfotó 2015-11-07 - 10.23.17
Luc Deschamps, a Jacaranda Alapítvány vezérigazgatója.

Ezt a különleges iskolát a Jacaranda Alapítvány létrehozója és egyben elnöke, Marie Da Silva alapította 2002-ben. Luc Deschamps elmondta, hogy Marie saját családi házát alakította át, hogy hátrányos helyzetű gyermekeken segítsen. Marie 19 évig dolgozott az Amerikai Egyesült Államokban dadaként. Édesapja AIDS-ben halt meg, és amikor hazajött a temetésére, akkor döbbent rá, hogy milyen elkeserítő állapotok uralkodnak szülőfalujában, Che Mbomában, ahol a gyermekek többsége még soha nem járt iskolába.

Ekkor döntötte el, hogy szülőházából iskolát hoz létre. A hálószobákat, nappalit és a garázst osztálytermekké alakíttatta át. Kilenc éven keresztül pedig minden hónapban fizetésének több mint a felét az iskola fenntartására, fejlesztésére és tanárok bérének kifizetésére fordította – mondta Deschamps, aki azt is megjegyezte, hogy a CNN amerikai hírtelevízió külön riportot is készített az iskoláról, illetve Marie-ról, akit azóta beválasztottak a CNN Top 10, legkiemelkedőbb hősei és történetei közé. Marie jelenleg a világot járja, jótékonysági rendezvényeken veszt részt, egyetemeken ad elő és adományokat gyűjt az iskola számára, hogy még több gyermeknek biztosíthasson elengedhetetlen segítséget a tanuláshoz és a sikeres felnőtté válásához.

A Malawiban működő Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) közreműködésével az Magyar Afrika Társaságnak is sikerült kapcsolatba lépnie az alapítványi iskolával. Luc Deschamps elmondta, hogy a HTCC segítségének köszönhetően magyar orvosok is ellátogattak az iskolába. Gyógyszeradományok mellett az iskola összes diákját is megvizsgálták. „Még soha nem történt velük ilyen, hatalmas segítség volt a magyar orvosok, a HTCC és az AHU részéről, hogy idejöttek segíteni nekünk” – mondta Deschamps, aki megjegyezte azt is, hogy a magyarok a környező településeken is komoly munkát végeztek, ezért a helyiek örökké hálásak lesznek nekik, és soha nem felejtik majd el őket. Deschamps  külön kiemelte Szeremley Csaba, a Malawi-i HTCC igazgatójának tevékenységét is. „Csaba jó barátunk, aki rengeteget segít nekünk, kitűnő együttműködést sikerült kialakítanunk a HTCC-vel és most az AHU-val is, aminek nagyon örülünk” – mondta Deschamps, aki külön köszönetet mondott minden magyarnak, és reméli, hogy a jövőben még több közös munkára kerülhet majd sor.

Fotó: Kiss Róbert Richard

 

(Visited 42 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez