Rothadó zöldség és száraz kenyér: panaszkodnak az ukrán katonák

Rémesek a körülmények a frontvonalon, panaszkodnak a katonák. A hadsereg vizsgálatot ígér.

Kénytelenek önkéntesek adományaira hagyatkozni, és a saját megtakarított pénzükre, hogy életben maradjanak – mondták ukrán katonák az ország délkeleti részén fekvő Mariupol közelében a Ukraine Today tudósítójának.

Az egyik ellenőrző ponton szolgáló fiatalok rothadó zöldségre, száraz kenyérre és reménytelenségre panaszkodnak. Az Ukrán Nemzeti Gárda katonái önkéntesekkel együtt figyelik innét a nap 24 órájában a stratégiai fontosságú kikötővárost. Ott élnek a fedezékben, amit nem éppen lakásra terveztek, és ahogy hűl az idő, egyre rosszabb a helyzet. Ha esik, a víz átszivárog a tetőn, áznak a matracok is.

Többen közülük korábban hetekig teljesítettek szolgálatot a kelet-ukrajnai konfliktus legveszélyesebb helyein, ott voltak például februárban a donyecki repülőtér ostromában, amit “kis Sztálingrád”-nak neveznek sokan, az ukránok ugyanis jelentős kisebbségben voltak, és a felszerelésük is sok kívánnivalót hagyott maga után. Most meg önkéntesekre vannak utalva, ha friss ételhez akarnak jutni.

“Mindent a saját pénzünkből kell megvennünk, a csizmát is, meg az egyenruhát. Amit kaptunk, az nem télre való. Még az elsősély-doboz is legalább 50 éves.” – mondja egyikük, és hozzáteszi: az egészben az a legrosszabb, hogy a parancsnokukat mindez egyáltalán nem érdekli. A hadsereg az angol nyelvű ukrán kábeltévé riportja után azt ígérte: kivizsgálja a dolgot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez