Cowboy-kalapot hordott, partizott és ivott Európa első öngyilkos merénylőnője

Imádta a cowboy-kalapokat, ivott és partizott. De szerdán végképp világossá vált: a 26 éves Hasna Aitboulahcen életének volt egy sötétebb oldala is.

A 26 éves lány, aki csak egy hónapja öltött életében először kendőt, felrobbantotta magát, amikor a rendőrök megrohamozták a párizsi lakást, ahol hat másik terroristával bújt el.  A rendőrök és katonák szerdán valamivel hajnali 6 előtt vették körül a Saint-Denis-i épületet. A lány kidugta a fejét az ablakon, és azt kiabálta: segítség!  Talán azért, hogy odacsalja a rendőröket. Aztán ő volt az első, aki kalasnyikovjával tüzet nyitott.

A rendőrök megpróbáltak szót váltani vele, megkérdezték, hol van a barátod? Ő azt kiáltotta, hogy ő nem a barátom, és működésbe hozta a robbanómellényét. Az emelet összedőlt, a lány több csigolyáját a kint álló rendőrautókról gyűjtötték be. De erről ITT már írtunk.

Aitboulahcen halála, és a szerep, amit játszhatott a párizsi merényletekért felelős terrorista sejtben, sokkolta az ismerőseit. Bátyja, Youssouf Aitboulahcen azt mondja: a lányt kicsit sem érdekelte a vallás, csak egy hónapja hordott kendőt. “Mindig mindent kritizált. A saját világában élt. Soha nem láttam, hogy akárcsak egyszer is kinyitotta volna a Koránt. Folyton a mobilján lógott, a Facebookot és a WhatsAppot nézegette. Mondtam neki, hogy álljon le vele, de azt mondta: a pokolba a tanácsaimmal.”

Három héttel ezelőtt Aitboulahcen elköltözött otthonról, egy barátnőjéhez Drancy-ba, Párizs észak-keleti részébe. Aztán vasárnap, két nappal a támadások után este 7-kor felhívta a bátyját. “Olyan volt a hangja, mintha lemondott volna az életéről” – mondja a testvér, aki elment a lány új lakására, de senki nem nyitott ott ajtót.  “Aztán megint hívott, de letettem a telefont, amiért hiába ráncigált oda. Szerda reggel bekapcsoltam a tévét, és megtudtam: felrobbantotta magát.”

“Ötéves korában gondozásba adták, nevelőszülőknél nőtt fel. Boldog volt, jól ment a sora. Aztán, amikor felnőtt, valahol kisiklott. Hanyag lett, elmenekült, rossz társaságot talált.” Ismerősei szerint egy szektához csapódott.

Az egyik szomszéd, Hassan fiús lányként írta le: folyton farmerben, edzőcipőben járt, és fekete sapkában, mígnem mostanában elkezdett nikábot, muszlim női viseletet hordani. “Nem félt semmitől. Olyan volt, mint egy kis katona. Nagyon eleven.”

Mások extrovertáltként jellemezték, sőt “rossz lányként”. Keményen ivott, cigizett, és cowgirl-nek becézték, mert cowboy-kalapokat hordott. Sok fiúja volt, olyan szelfit is posztolt magáról, amelyen egy habfürdővel teli kádban ül. Vad volt és fékezhetetlen – mondják a különböző brit és francia lapoknak a barátok.De ma már világos, hogy valamikor, ha nem is olyan régen, radikalizálódott. A Facebook-oldalán, ahogy a belga hírportál, a  DH.be mutatja, már nikábban és lőfegyverekkel volt látható. Miután nem sikerült kijutnia Szíriába, felajánlotta a szolgálatait azoknak, akik Franciaországban készültek terrortámadásra – mondják a rendőrök. Körülbelül ekkor kezdték el figyelni a francia titkosszolgálatok. 

Update: A legújabb hírek szerint nem Hasna Aitboulahcen, hanem egy mellette álló terrorista robbantotta fel magát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez