Rejtélyes sírokat tártak fel Kenyában

Legkevesebb 20 holttestet találtak Kenya észak-keleti régiójában, Manderában, nem messze a szomáliai határtól. A holttesteket még nem sikerült azonosítani, de az egyik egy olyan nőé lehet, akiről pár napja jelentették a helyiek, hogy rejtélyes körülmények között tűnt el.

A térségben elsősorban szomáliai etnikumú közösségek élnek, melyek rendszeresen azzal vádolják a kenyai hatóságok, különösen a biztonsági szolgálat embereit, hogy önkényesen letartóztatják, megverik és megkínozzák őket. Fiataljaikat pedig elhurcolják, közülük sokakat máig nem láttak viszont. A kenyai hatóságok pedig ugyancsak rendszeresen azzal gyanúsítják az itt élő szomáliaiakat, hogy támogatják az al Shabab radikális iszlamista szervezetet, amely az utóbbi években számos véres merényletet hajtott végre Kenyában bosszúból, amiért a kenyai kormány katonákat küldött ellene Szomáliába.

A rejtélyes sírokra egy pásztor talált rá véletlenül, miközben elkószált állatait keresgélte. Kenyai hírforrások és a BBC értesülései szerint a pásztor figyelmét a sakálok nyoma keltette fel a környéken. Ezeket követve talált rá a holttestekre a szomáliai határ közelében. A sírok egyébként nem voltak elég mélyek, az áldozatok végtagjai is kilógtak belőlük, ezért nem véletlen, hogy a bomlásnak indult hús felkeltette a dögevők figyelmét.

A sírok felfedezésekor egy nő holttestét is megtalálták – róla a helyiek azt mondják, hogy ötgyermekes családanya, aki pár napja tűnt el. Eltűnését a rendőrségnek is jelentették, de a rendőrök nem nagyon igyekeztek a nő felkutatásában.

A BBC kenyai munkatársa, Ferdinand Omondi közben arról számolt be, hogy a közösségi oldalakra egyre több kép került fel a rejtélyes sírokról, melyek sok embert megbotránkoztattak. Egyesek szerint az áldozatokkal a kenyai biztonsági szolgálat emberei végeztek, ezért kampányt is indítottak, „Stop Killing Somalis” néven. A kenyai hatóságok azonban tagadják a vádakat, mondván, hogy nekik semmi közük a holttestekhez, melyeket először is azonosítani kell.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez