Ő Irak első szépségkirálynője 1972 óta

Shaymaa Sbdelrahmannak hívják, 20 éves, magas, zöld a szeme, és a soknemzetiségű városból, Kirkukból érkezett. Ő 43 év óta az első Miss Irak.

“Sokan hiszik azt, hogy mi itt nem szeretjük az életet” – mondja Humam al-Obeidi, az egyik szervező, miközben az emberek tódulnak a Bagadad hotel báltermébe, Irak szépének megválasztására.

A zsűri ítélete nem volt idegen a közönségétől: a nézők, főleg a hátsó sorokban, ahol szűk zakóban és menő szemüvegekben ültek a fiatal férfiak, a székükre felállva kiabálták Miss Irak nevét. Aki az AFP hírügynökségnek azt mondta: nagyon boldog, hisz az esemény sokakat megmozgatott, és mosolyt varázsolt az irakiak arcára. Miközben nyilatkozott, tolongtak körülötte az emberek, hogy szelfizzenek vele.  Tudta jól a dolgát: nagyestélyiben, kezében a csokorral beszélt, a széles mosoly egy pillanatra nem hagyta el az ajkát.

A versenyt úgy rendezték, hogy minden nemzetközi elvárásnak megfeleljen: hisz a győztes majd a világ előtt is képviseli Irakot. A ruhák is ujjatlanok voltak, igaz, kicsivel a térd alatt végződtek. De ami az igazi helyi színt adta az eseménynek, az a kalasnyikovos őr volt a bejáratnál.

A királynő azt mondja: hírnevét arra fordítja, hogy oktatási kezdeményzéseken segítsen, főleg a háború belső menekültjei között. De ígéretekben a többi versenyző sem szűkölködött: az egyikük egyenesen a moszuli gát kijavítását tűzte ki céljául. Mert az egész országot fenyegetné, ha az átszakadna. Van, ahol a világbéke (ott nincs háború) és van, ahol a konkrét lokális béke (ahol viszont van háború) a fontos.

A mezőny egy része.
A mezőny egy része.

A versenyt megelőző héten a nyolc döntős egy sor eseményen vett részt, ellátogattak például egy helyre Bagdadban, ahol az otthonaikból elűzött irakiak találtak menedékre. Vagy fát ültettek Babilon romjainál. Az utóbbi ténykedés közepette az egyik 22 éves résztvevő, a szőke Suzan Amer a kurd városból, Szulejmániából tagadta, hogy a szépségverseny csak arra volna jó, hogy elterelje az emberek figyelmét a háborúról.

Pedig Irak háborúban áll az ISIS-szel, a világ legbrutálisabb dzsihadista szervezetével, ráadásul mély felekezetközi feszültségek és korrupció bénítják. De a szépségverseny, melynek csúcspontja az volt, amikor Beethoven Örömódájára bejelentették a győztes nevét, a szervezők és a nézők szerint hozzájárulás volt a háborús erőfeszítésekhez. Mert fényt hozott a homályba.

“Szerintem csodálatos volt. Úgy éreztük, hogy a dolgok kezdenek visszatérni a normális menetükbe” – mondta egy emberi jogi aktivista, Hana Edwar.

Utóljára 1972-ben koronáztak Miss Irakot. Akkor Wijdan Burhan al-Din Suleimank nyert, a róla készült videó megtalálható a neten. A Puerto Rico-i világversenyen Miss India és Írország szépe között mutatkozott be. A mostani királynőtől azt várják, hogy vigye el a hírt a világba: Irak még él, ver a szíve.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez