Három évet kapott az egyiptomi írónő – az állatokért emelt szót

Fatima Naoot világi írónő Egyiptomból. Az, hogy szekuláris, azért fontos, mert az iszlám megsértéséért ítélték börtönre. Máris mondjuk, hogy mit csinált.

Az egész egy 2014 októberi Facebook-bejegyzéssel indult. Amely arról szólt, hogy a birkák tradicionális levágása az áldozati ünnepre, az iszlám egyik legfontosabb ünnepére “a legnagyobb mészárlás, amit emberek elkövettek. Boldog mészárlást, emberek!”

Emiatt a mondat miatt döntött úgy a bíróság, hogy az írónőnek börtönbe kell vonulnia, mert vétkes az iszlám megsértésében. Mellékbüntetésként pedig úgy 730 ezer forintnyi (20.000) egyiptomi fontot kell megfizetnie – írja az Egypt Independent.

Az ítélet azonnal hatályba lépett, de a sajtójelentések szerint Fatima Naoot a börtönből fellebbezhet ellene.

Az írónő azt mondja, nem állt szándékában a vallást megsérteni. “Nem szomorít el az ítélet, nem izgat, hogy börtönbe kell mennem. Az szomorít el, hogy a reformerek erőfeszítései mind hiábavalók voltak” – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek.

A védőjét, Sherif Adeebet meglepte a verdikt. “Jóllehet abban bíztam, hogy felmentik, nem kommentálhatom a bíróság döntését. De a helyzet mégis csak furcsa, mert bizonyítottuk, hogy nem volt bűnös szándéka az ügyfelemnek, és ezt a vád sem vitatta.”

Az áldozati ünnepen, az Eid al-Adhán annak emlékére vágnak le állatokat, főként birkákat az iszlám világban, hogy Ábrahám kész lett volna feláldozni a fiát, Izsákot Isten parancsára. Erről részletesebben ITT írtunk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez