Egyre népszerűbb Japán Magyarországon

A Turisztikai Világszervezet jelentése szerint 2015-ben Japán turizmusa nőtt a világon a 4. leggyorsabb ütemben, 47,5 százalékkal. Az ázsiai szigetország iránti érdeklődés növekedése Magyarországon is tapasztalható: a Japánspecialista jelentése szerint nemcsak az árbevételük nőtt, de a nagy kereslet miatt öt új tematikus utat is szerveznek 2016-ra.

Csupán három ország előzi meg Japánt abban a rangsorban, mely az országok turisztikai bővülésének mértékét jelzi. A Turisztikai Világszervezet jelentése szerint ugyanis 2015-ben 47,5 százalékkal több turista érkezett a szigetországba, mint egy évvel korábban (Paraguay 97,5%, Tádzsikisztán 94%, Niue 62,9%). A 20 millió turista mintegy negyede – csaknem ötmillió ember – Kínából érkezett. Kína a kiutazók számát illetően 2004 óta minden évben kétszámjegyű növekedést mutat, így az sem meglepő, hogy Japánba 2015-ben 45 százalékkal többen érkeztek onnét, mint egy évvel korábban.

A képzeletbeli dobogón található még Dél-Korea (4 millió Japánba utazó) és Tajvan (3,5 millió turista), az első nem ázsiai ország – az ötödik helyen – pedig az Amerikai Egyesült Államok, ahonnan valamivel több, mint egymillió érdeklődő érkezett a felkelő nap országába. (A negyedik helyen Hong Kong végzett.) Európából legtöbben az Egyesült Királyság területéről érkeznek Japánba.

„Az érdeklődés növekedését mi magunk is tapasztaltuk 2015-ben”– mondja Simon Karolina, a Japánspecialista utazási iroda kiutaztatási vezetője. – „A fellendülésnek több oka is van, de fontos, hogy a repülőjegyek ára sokat csökkent az elmúlt években, valamint Japán is egyre ismertebb az utazók előtt.”

A megváltozott, illetve növekvő igényekhez a hazai utazási irodáknak is igazodniuk kell, így a Japánspecialista is újabb tematikus (pl. gasztronómiai és anime-tematikájú), csoportos körutakkal bővíti kínálatát.

„Tavaly a szabadidős utazások száma emelkedett leginkább, ami, úgy tűnik, idén is tovább folytatódik. Jól példázza ezt, hogy a 2016-os cseresznyefavirágzás időszakára három körutat szerveztünk, de már január elejére betelt mindegyik. Noha a statisztikák szerint a Japánba utazók száma júliusban a legmagasabb, a magyarok számára a sakura időszaka a legvonzóbb” – ismerteti a magyar szokásokat Simon Karolina.

A sajtóközleményhez kapcsolódó diagram elérhető az alábbi linken:

A 2015-ben Japánba utazók száma országonként

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez