Tudjuk, hogy utaztál idén nyáron – szezonzáró interjú a turizmusról

Nyomasztó kérdés nehezedett a magyar turizmusra az év elején: milyen lesz az idei nyár? Mennyire bolygatták meg a világ eseményei az utazási kedvet? Szezonzáró összegzést a Magyar Utazási irodák Szövetségének elnökétől, Erdei Bálinttól kértünk.

Hogyan értékelhető a nyári turisztikai szezon?

– Nagyon érdekes és izgalmas időszakot zárunk most le. Összességében elmondhatjuk, hogy sem a terrorizmus, sem a belpolitikai konfliktusok, sem a Brexit, sem a menekültválság nem tudta megállítani a nemzetközi turizmus fejlődését. 2016  viszonylag jó év volt, leszámítva persze a terrorizmus sújtotta úti célokat.

muisz4

Melyek ezek?

– Tunézia, Egyiptom és Törökország esetében csökkent valamelyest az utazási kedv. Törökországban az idén mindig történt valami. A másik két országban csillapodni látszanak a kedélyek. Nagyon bízunk abban, hogy már a közeli jövő is több foglalást hoz.

Franciaország turizmusát mennyire viselték meg az elmúlt év terrorcselekményei?
– Korábban az volt a tapasztalat, hogy egy-egy tüntetés, robbantás után néhány héten belül megnyugodnak a kedélyek. Most láthatóan a biztonságos utazásra törekszik mindenki. Többen utaznak szervezetten, utazási irodákkal, a buszos és autós utak is népszerűbbek lettek – iIlletve sokan kivártak és hagyták az utolsó pillanatra a foglalást. Ugyanakkor a repülési hajlandóság nem csökkent, inkább az útirányok változtak. Az idén Spanyolországba, Olaszországba, Horvátországba, Bulgáriába és Görögországba utaztak a legtöbben.

muisz3

A kényszer hatására váltak-e slágerré eddig ismeretlennek számító helyek?

– A felfedezésre váró helyek sokszor pénztárcafüggőek. Miközben például a tengeri hajóutak iránt nő az érdeklődés, a magyar piac még mindig jelentősen árérzékeny. Az új úti célok felfedezése Európában és Európán kívül is sokszor összefügg a járatnyitásokkal. Nagy előny hogy Dubajba, Bakuba, Grúziába közvetlenül juthatunk el Budapestről. Ugyanakkor a két nagy sportesemény, a foci Eb és az olimpia is befolyásolta az utazási döntéseket. Ez egyébként mindig igaz.

muisz5

Mi a helyzet Magyarországgal?

– Budapest nagyon olcsó úti cél. Viszont ha nem is tömegével, de már többen érkeznek olyanok, akik a bulituristákhoz képest nagyobb összeget is elköltenek nálunk. Az üzleti turizmusban látok nagy lehetőséget. Nagyon-nagyon fontos volna,  hogy legyen végre egy kongresszusi központunk. Ahol előre tervezhetően lehetne konferenciákat értékesíteni, mert ők nagyon sokat költenek és visszatérő vendégek is egyben.

A belföldi turizmus szempontjából mennyire fontos tényező a magyar vendég?

– A vidéki turizmus szempontjából fontos, itt a gyógyvizek és a wellness-hotelek népszerűek. Emellett a környező országokból is egyre többen érkeznek hozzánk, elsősorban szlovák, cseh és osztrák turisták. A kínai piac is nagy lehetőségeket rejt, közvetlen járat is van. Az Európán kívüli küldőországok esetében sokszor nehézkes a vízumeljárás, ami miatt nehezebben indulnak el hozzánk.

Képek: pexels

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez